Etter en lang kjøretur fra Løten i Hedmark var Jesperpus framme torsdag kveld, sammen med matmor Aina Stormo og lillebror Kasper.

Harstadjenta Aina Stormo er på Nord-Norges besøk i forbindelse med potesigneringen av boka «Jesperpus - en helt spesiell katt» som kom for ett år siden. De har selvsagt lagt inn et besøk hos familien i Harstad.

For lite mus

– Jesperpus trives godt i Harstad, selv om han synes det er for lite mus her. Men det kan jo hende vi finner noen hvis vi drar på hytta til «bestefar», sier matmora.

«Bestefar» Einar Nymoen vil helst ikke bli for involvert i kattebusinessen. Men som andre kjente bloggere fra Harstad, finnes det altså en «pappa» i hjembyen, som holder oversikt over for eksempel regnskapet i katteprosjektet.

– Pappa har gledet seg i flere uker til vi skal komme, flirer datra.

Bloggen Jesperpus har over 100.000 følgere og når det skjer noe i livet hans kan han ha 750.000 visninger på facebook. Katta fikk 1100 bursdagshilsninger på facebook, da han fylte år.

– Vi bruker bloggen til å inspirerer katte-eiere til å gjøre bra ting for kattene sine. Jeg vil vise at hvis man bruker tid på katten, så kan man lære den det meste, både å gi labb og gå i bånd.

Baktanken med Jesperpus-prosjektet er å fremme det de kaller «dyrevelferd med glimt i øyet».

Ofte formidles dyrevelferd på en negativ måte med trasige framstillinger av dyr i nød.

– Med Jesperpus viser vi heller livet til katten på en humoristisk måte, sett fra kattens ståsted som hersker i huset. Det kan ligge et alvorsord bak, men da gjør vi det med glimt i øyet, sier Stormo.

Hun hadde aldri trodd at Facebooksiden som hun startet for pusen i 2013, skulle ta av.

Internasjonal kjendis

Jesperpus og matmor har vært på TV2. Etter tv-innslaget spratt antall følgere i været. Siden har det blitt uttallige medieinnslag. Jesperpus har vært omtalt på National Geographic og blitt kåret til en av de hundre mest innflytelserike dyrene i verden av TIME-magasinet.

Hun forteller at det er vanskelig å gå på gata i Oslo med Jesperpus i band. De blir stoppet hele tida.

På boksignering i hovedstaden, sto hundrevis av folk i kø for å få potetrykk fra Jesperpus i boka. Noen skal ha blitt så «starstrucked» av pusen - at de besvimte!

– Det var da vi måtte ha følge av sikkerhetsvakter, flirer «bestefar» Nymoen.

De tror ikke det tar av på samme måte når Jesperpus signerer sammen med krimforfatter Hanne Kristin Rohde i Harstad, førstkommende tirsdag.

- Nei, men også i Nord-Norge trenger man å bedre kattevelferden. Hvis vi kan være med å øke statusen til katten som kjæledyr, så har vi oppnådd det vi vil.

Årsaken til at Jesperpus har slått seg på lag med Rohde, er kattelidenskapen, til den tidligere politilederen.

Jesperpus har egen nettbutikk med katteutstyr og selger egne produkter som designes av «crazy catwoman» Lisa skår Næss hos Harstad-firmaet Chili.

Turer i skog og mark

Når Jesperpus ikke blogger, signerer eller fanger mus, går han helst turer i skog og mark. Hvilke andre katter har for eksempel vært på Galdhøpiggen?

– Jeg går med sekk, og kattene klatrer opp og ned alt etter om de vil gå eller hvile i sekken.

Han elsker teltturer og går gjerne på ski med matmor. Skigåingen tok helt av viralt, da Aina filmet skiseansen og la den ut.

– Jeg ble oppringt av noen venner som var på ferie i østen, at de plutselig hadde sett meg og katta suse på ski over tv-skjermen, mens de var ute og spiste. Da skjønte jeg at dette virkelig er har tatt helt av, humrer hun.

FJELLKATT: Jesperpus liker turer i skog og mark. Han har til og med besøkt Galdhøpiggen. Foto: Privat
KJENDISTILVÆRELSE: Slik ser det ut når Jesperpus signerer bøker sørpå. Hundrevis av folk i kø for å få poteavtrykk. Foto: Privat