– Det er herlig å starte dagen i Troms fylke, der Arbeiderpartiet fikk sine første stortingsrepresentanter og ikke minst oljebyen i Nord, en by med sterke industritradisjoner.

Slik åpnet Aps nestleder Hadia Tajik talen sin i Nordic Hall tirsdag.

Hedrer kvinnene

– Jeg er svak for en plass som har klart å fostre mange sterke damer. Alt ifra Hanna Kvanmo, som var nedpå og humørfylt, men som likevel hadde mye autoritet, til Gerd Kristiansen, som ikke har tatt fem ører for å si akkurat det hun mener, sier Tajik.

Hun forteller at en av de damene hun har mest respekt for, har ikke noe navn. Ifølge henne er det ikke bare en person, det er summen av alle de damene som har bidratt til utviklingen i Norge.

– Det er fiskerbondekona, sier hun.

Hele forsamlingen jubler og klapper ekstra hardt.

Invitasjoner fra hele landet

Tajik skulle opprinnelig holde tale i Sauda og Haugesund i hjemfylket sitt. Ifølge Aftenposten vedtok styret i LO i Nord-Rogaland at Tajik og Aps ledelse var uønsket på grunn av partiets positive holdning til det EUs energisamarbeid (acer).

Vedtaket førte til flere invitasjoner fra hele landet, men der Harstad, Kvæfjord, Evenes, Tjeldsund, Skånland og Lødingen vant fram.

– Trygghet går aldri ut på dato

Tajik forteller at mange har sagt til henne at 1. mai er en gammeldags dag, og til det svarer hun at verdiene aldri blir eldre.

– De sier til meg at markeringen er snart 130 år, men trygghet går aldri ut på dato. Fellesskapet slutter aldri å være moderne. Det er grunnen til at forskjellene i hvelvet vårt er små, at verdiskapingen i landet vårt er høyt. Den dagen vi går på akkord med disse tingene, at fellesskap og trygghet ikke er viktig lenger, da slutter Norge å være Norge. Det fineste med Norge er at vi jobber sammen, sier hun.

Økt adgang til midlertidige ansettelser, kutt i fagforeningsfradraget, utnyttelser på arbeidsplassen er noen av temaene Tajik kaster over publikum.

– Kamerater, dette skjer i 2018! Vi trenger å ta kampen for det anstendige og organiserte arbeidslivet. Vi er nødt til å slå oss med fagforeningen og mot de som utnytter arbeidsfolk, sier hun med fast stemme til folket i Nordic Hall, sier Ap-politikeren.

Grønn omstilling

Forfatter Andreas Ytterstad var også en av hovedtalerne under 1. mai-markeringen.

– Hvis vi skal få til et regjeringsskifte, å komme i en situasjon der politisk glede strekker seg lenger enn å kvitte seg med Sylvi Listhaug og få Tor Mikkel Wara som justisminister, så har man faktisk rett til å lage en visjon om et fremtidig land, som også er et klimavennlig land.

Det grønne skiftet ble i 2015 kåret til årets nyord av Språkrådet. Ordet på tredjeplass er oljesmell. Dette har Ytterstad et klart svar på.

– Grunnen til "oljesmell" kom på tredjeplass er fordi at i 2014 og 2015 var årene det var stor arbeidsløshet i oljeindustrien. Definisjonen av det grønne skiftet, som det er i den politiske debatten i dag, er preget av markedsdeterminisme. Fagbevegelsens rolle i klimakampen må være å sette samarbeidskraft som et alternativ til det altoverskyggende fokuset på konkurransekraft.

– Det blir ingen rettferdig omstilling uten at man skaper trygge klimajobber, sier han.

Han trekker frem resultater fra 2017, som viser at det er større utslipp av fossilt brennstoff enn noen gang tidligere.

– Det er mer utslipp av olje, gass og kull. Teknologien gjennom ei grønn omstilling skjer det noe med hele tiden. Vi ser blant annet at el-bilene kan kjøre lengre og solkraften blir billigere. Men det skjer ikke på langt nær så mye endringer på bruk av fossilt brennstoff. Utslippene går opp, forklarer han.

Kamp mot uretten

Siste taler i Nordic Hall var medlem i fylkesstyret i AUF Troms, Louise M. Gustafsson. Hennes tale foregikk for det meste om å kjempe mot uretten i samfunnet. Hun trakk fra terroren i Oslo 2011, som eksempel på angrep mot arbeiderbevegelsen.

– Våre verdier er solidaritet, rettferdighet og menneskeverdighet. Dette er verdier som er sentrale i vår historie, politikk, samfunn og demokrati. Hva står vi igjen med hvis ikke mennesket ikke trygt kan stå å stå opp for en bedre verden i kamp mot uretten som begås hver eneste dag, spør Gustafsson.

Hun sier at dagens regjering gjør hverdagen vanskeligere. Blant annet trekker hun frem fremmedfrykt.

– Det er skremmende at vi har personer med makt i Norge som er med på å skape fremmedfrykt og hat. Nettopp det har skjedd den siste tiden. Når tidligere justisminister benytter sosiale medier til å si at Arbeiderpartiet støtter terrorister, da ser vi at ekstreme ytringer fortsatt kommer frem til overflaten, nå også i samfunnsdebatten. Vi trenger en regjering som tar opp kampen mot økte forskjeller, forklarer hun.

Arrangør

Arrangementet var et resultat av støtte mellom Norsk Folkehjelp og lokalpartiene AP, SV og MDG.

Paroler

Toget gjennom Harstads gater bestod av omtrent 100 personer. Parolene i toget var preget av lokal- og nasjonal debatt, som for eksempel «Nei til privatisering og sosial dumping», «Nei til oljeboring utenfor Lofoten» og «Nei til krig og atomvåpen». Fremst i toget gikk Harstad skoles musikkorps med eget opplegg med musikk og drill. Toget startet klokken 11.00 på torget og gikk deretter mot Eriks gate/Hans Egedes gate og tilbake til torget, via riksvei 83.

Forfatter Andreas Ytterstad. Foto: Håkon Wikan
Medlem i fylkesstyret i AUF Troms, Louise M. Gustafsson, mener mennesker må stå opp mot uretten som daglig begås i samfunnet. Foto: Håkon Wikan
Harstad skoles musikkorps ledet toget, der musikk og drill sto på agendaen. Foto: Håkon Wikan
Toget gjør seg klar til avmarsj. Parolene i toget var preget av lokal- og nasjonal debatt, som blant annet «Nei til privatisering og sosial dumping». Foto: Håkon Wikan