Det var i forbindelse med et innslag på NRK tirsdag at Lakså beklaget at Harstad kommune ikke hadde fulgt godt nok med i timen da utbygger Per Strand i januar i år fikk lov til å bygge et leilighetsbygg med parkering på gatenivå Havnegata. Dette til tross for at kommunestyret i desember, en måned tidligere, hadde vedtatt kommunens nye sentrumsplan, der Lakså har vært en ikke ubetydelig medspiller for å få denne på plass. I sentrumsplanen står det blant annet at det ikke tillates parkering etablert i 1. etasje eller på gatenivå:

«I sentrumskjernen skal parkering i hovedsak legges under bakken ... Der bygning for parkeringsformål (p-hus) blandes med annet byggeformål, tillates ikke parkering etablert i 1. etasje/gatenivå.»

– Beklagelig

Til NRK sier Lakså om forglemmelsen:

– Det hele er et beklagelig arbeidsuhell. Vi glemte planen, dessverre.

På spørsmål om hvordan arbeidsuhellet kan rettes opp, svarer Lakså:

– Ja, det skal vi ta med tiltakshaver og ansvarlig søker, så får vi håpe at vi klarer å lande prosjektet. Det er ikke for sent.

Direktør Sverre Utvåg i Nordic Eiendom, som selv er utbygger av leilighetsbygget i Fjordgata, syntes det er merkelig at ikke enheten som Lakså leder, har oppdaget denne feilen tidligere.

– Først og fremst syntes jeg de er flott at det bygges leiligheter i sentrum. Det bidrar til å skape mer aktivitet i byen. For vår del har vi ved vår utbygging forholdt oss til sentrumsplanens bestemmelser, en plan vi har fulgt godt med i og kjente til det meste av innholdet i før den ble endelig vedtatt, og vi gikk i gang, sier han.

– Etter mitt syn burde det være lett å forholde seg til det gjeldende planverket, og på generelt grunnlag derfor være mulig på et tidligere tidspunkt å oppdage at 1. etasje ved dette bygget var lukket.

– Skal rettes opp

Utvåg sier Nordic i forbindelse med bygging av sitt leilighetskompleks har benyttet seg av kommunens frikjøpsordning for å legge til rette for parkering.

Han legger til at han håper alle som bygger sentrumsnære leiligheter blir behandlet likt.

Målet med bestemmelsen i sentrumsplanen om begrenset parkering, er at første etasjes fasader og arealer som vender mot gate eller sjøfront skal benyttes til handels- eller næringsformål.

– Feilen skal rettes opp, sier ordfører Marianne Bremnes i Harstad til NRK.

– Det skal ikke være parkering i førsteetasjer i sentrum. Der skal det være publikumsretta virksomhet.

Harstad Tidende har prøvd å få en kommentar til saken fra utbygger Per Stand, men har ikke fått svar.