Valgkampens store taper i Harstad, Høyres ordførerkandidat Helge Eriksen, møtte ikke opp til kommunestyrets konstituering 8. oktober eller det første ordinære møtet 29. oktober. Når kommunestyret møtes igjen i dag, er det også uten Eriksen i salen.

Han har meldt forfall og kan ikke si når han vender tilbake.

– Det bør ikke komme som noen overraskelse på noen at jeg ikke stiller. Som jeg varslet etter valget holder jeg lav profil. Det er andre som har overtatt i Høyre i Harstad. Der har jeg i dag ingen rolle, sier Eriksen.

– Hva med dem som har stemt på deg, både som person og som representant for Høyre?

– Jeg tar den, men ber om forståelse for at jeg vil ha en tenkepause. Det er ikke noen dramatikk i denne saken. Jeg er fremdeles høyremann og høyrerepresentant, men i 2015 skal jeg tenke gjennom min situasjon, sier Eriksen.

Takker for stemmer

Helge Eriksen sier at han ikke hadde forventet at valgresultatet skulle bli så dårlig som det ble for partiet. Høyre endte opp med 12,5 prosent av stemmene – noe som er enda lavere enn i valget i 2011 da partiet fikk 14,4 prosent oppslutning.

– Jeg takker for stemmene vi fikk, men jeg har fortalt partiet at jeg tar en pause nå. Dette ønsket har blitt møtt med respekt. I tiden som kommer blir jeg kanskje å møte når det er naturlig. Jeg vet ikke hvilke saker det skulle dreie seg om, men jeg er opptatt av byens utvikling og vekst, sier Eriksen.

Politikeren, som var ordfører i perioden 2007 til 2011, sier at valgresultatet har gått inn på han.

– Det gjorde det. Det ble enda et protestvalg, men denne gang med havna som sak. Dessverre ble debatten giftig, med masse påstander og usaklig. Jeg kan ikke skylde på velgerne. De gjør sin vurdering, men selve debatten var ikke god, sier han.

Den store saken før valget gjaldt havneplanen og kjøpet av overskuddsmasse fra Harstadpakken og Statens vegvesen til utfylling av havna. Planen ble godkjent, med Eriksen i rollen som leder av havnestyret i spissen, men Statens vegvesen ville ikke selge masser for å fylle ut. Skylda fikk Harstad havn, noe som igjen satte Eriksen i et dårlig lys.

En slags pensjonist

Politikeren håper fremdeles massene kan komme byen til gode.

– Det kommer flere tusen tonn masse fra Harstadpakken. Jeg håper de blir benyttet til noe samfunnsmessig fornuftig. Noe som kan bygge samfunnet, sier Eriksen.

I juni sluttet han i sin jobb i kunnskapsparken og kaller seg selv ”en slags pensjonist”.

- Jeg går turer og bruker tid på barnebarn og private gjøremål. Jeg blir 66 år i februar. Vi får se hva som skjer. Nå skal jeg som sagt i tenkeboksen og den politiske Helge må ha en pause.