Harstad: - Det har vært en særdeles god sommer for oss med masse folk og mye liv. Etter Festspillene har vi merket at et aktivt Harstad sentrum har en positiv effekt for oss, smiler Beate Tande som er butikksjef hos Parabolflua.

Hun påpeker spesielt at arbeidet Harstadregionens næringsforening har bidratt med har skapt en bykjerne med sunn konkurranse som skaper blest rundt seg.

- Det at det skjer noe i sentrum er jo ikke bare artig for de som har fri og kan nyte, men også moro for oss som tar dem imot, sier Tande.

Strømmer til

Den siste tida har Harstad vært et stoppested for mang en turistbuss og båt. Bare i går var MS Deutschland innom havnen med ca. 450 ferierende tyskere. Dette merket selvfølgelig også butikkene inne på sentrene.

- Det har vært en del trøkk her i ferien, kanskje mer enn normalt. Vi har fått besøk av mange handleglade tyskere, informerer Charlotte Wærness ved Christiania Glassmagasin.

En del av våre finske naboer ser også ut til å ha valgt å legge ferieturen til Nord-Norge og Harstad ifølge henne.

Sunn konkurranse

- Etter å ha hørt historier om hvordan det ble når XXL og sentrene på Jekta kom til byen fra Tromsø, så var vi egentlig forberedt på at det skulle roe seg ganske betraktelig her i sentrum. Heldigvis så ser det ut som det har hatt motsatt effekt for oss så langt, sier Tande.

I Tromsø har etableringen av handelssentrene utenfor sentrum ført til betraktelig mindre aktivitet i bykjernen. Harstad ser for øyeblikket ut til å ha unngått denne effekten, tiltross for utbyggingen av både Sjøkanten og Kanebogen senter.

- Vi har opplevd at flere tilreisende fra områdene rundt nå velger å ta turen til Harstad for å handle, så det virker jo som at de store kjedene tiltrekker seg folk, avslutter Tande.