Hver tredje velger i Troms støtter Høyre, viser Harstad Tidendes ferske meningsmåling.

Et katastrofevalg i 2009 ser ut til å bli avløst av tidenes valg for Troms Høyre.

For fire år siden fikk Høyre en oppslutning på skarve 12,9 prosent av velgerne. I vår meningsmåling scorer partiet nesten tre ganger så høyt. Om det var valg i dag, ville partiet fått hele 32,5 prosent av stemmene.

– Det er ikke overraskende i det hele tatt. Det er en tendens som har vart lenge, og som er lik det som er situasjonen i resten av landet, sier Marcus Buck.

Den høye oppslutningen gjør at Høyre blir fylkets største parti – med en avstand på hele tre prosentpoeng Arbeiderpartiet.

Færre mandater

Fremskrittspartiet blir tredje største parti med 19,1 prosent av stemmene – en nedgang på seks prosentpoeng.

Endringene i de politiske sympatiene vil gjøre Troms-benken svært annerledes – og nytt i forkant av årets stortingsvalg er at Troms har mistet ett fast mandat – fra seks til fem. Om meningsmålingene holder mål i valget, vil Høyre få to stortingsmandater, Arbeiderpartiet det samme, og Fremskrittspartiet ett mandat.

I tillegg har fylket et utjevningsmandat, som i dag innehas av Irene Lange Nordahl (Sp). Det som er mer eller mindre sikkert er at det ikke blir Senterpartiet som får utjevningsmandatet i årets valg.

– Nei, de ligger langt etter. De to partiene som kjemper om mandatet er Høyre og SV, sier Marcus Buck.

Det er en rekke usikkerhetsfaktorer knyttet til det siste mandatet fra Troms.

Tre på Løvebakken

– Hvem som får utjevningsmandatet for Troms er ennå ganske usikkert. Høyre har et lite forsprang på SV, sier Buck.

Høyre kan med andre ord få tre representanter på Løvebakken, noe som aldri har skjedd tidligere.

– Det som gjør det usikkert er hvordan det går for Høyre i resten av landet. Om de får utjevningsmandat i andre fylker, rykker de litt bakover i Troms, og da kan SV stikke av med mandatet, sier Buck.

Den klare høyrebølgen som skyller over fylket vil neppe dabbe av til i høst. Til det er den for massiv, og har vart for lenge, ifølge valgforskeren.

– Det skal utrolig mye til for at det skal snu. Da må det skje noe veldig spesielt som absolutt ikke passer Høyre. For den rødgrønne regjeringen tror jeg imidlertid det er kjørt. Det har brent et blått lys for den lenge nå, og jeg tror neppe de vil klare å hente seg inn igjen, sier Buck.

foto