- Funnet på Skrugard er betydelig og et gjennombrudd for frontier-leting i Barentshavet. Dette åpner en ny oljeprovins som kan gi ytterligere ressurstilvekst, sier konserndirektør for leting i Statoil, Tim Dodson i en pressemelding fra selskapet.

Han understreker at det er for tidlig å si noe om det totale potensialet i området, men drister seg likevel til å karakterisere Skrugard-funnet som den viktigste letehendelsen på norsk sokkel de siste ti årene. Funnet er viktig for å opprettholde aktiviteten i teknologi- og kompetansemiljøene i oljeindustrien fremover.

Statoil er sammen med Petoro og Eni Norge i ferd med å avslutte boringen på Skrugard-prospektet som ligger ca. 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet.

Funnet gir estimerte volumer på mellom 150 og 250 millioner fat. Dette har en salgsverdi på mellom 100 og 165 milliarder kroner, målt i dagens oljepris og dollarkurs.

Statoil har i sine planer lagt inn både boring av nytt prospekt i samme lisens neste år, samt en mulig avgrensningsboring på funnet.

Totalt er det boret mer enn 80 brønner i Barentshavet Sør og Statoil har vært operatør for mer enn 60 av disse. Snøhvit hvor Statoil er operatør, er det eneste feltsenteret som hittil er etablert i Barentshavet, mens Enis Goliat-felt er under utbygging.

– Barentshavet er stort, og vi kan ikke med dette si at vi har knekket koden for hele området, men vi har fått bekreftet at letemodellen vår er riktig. Det er et gjennombrudd og det er et viktig steg for å forstå hvordan geologien, og dermed hydrokarbonsystemene i Barentshavet fungerer, sier Dodson.

- Dersom volumanslagene blir bekreftet, vil dette funnet kunne gi grunnlag for en selvstendig utbygging. Med tanke på at det tar mellom 5 og 10 år fra funn til produksjon, så er det nå vi planlegger for fremtiden. Vi har ambisjoner om å få satt dette i produksjon raskest mulig, sier han.

Statoil er operatør for lisens 532 med en andel på 50 prosent. Partnere er Eni (30 prosent) og Petoro (20 prosent).