De tre elevene i klassen samlet inn hele 89,2 kilo batterier til gjenvinning. Det er 29,73 kilo per elev.

Elevene oppnådde resultatet etter å ha spurt alle de kjenner om brukte batterier. Disse ble så samlet inn og levert på skolen. Så satte elevene tape over polene på batteriene slik at det ikke skulle lekke ut batterisyre. Og det ble en stor jobb, før batteriene ble sendt til gjenvinning.

Ikke bare var klassen best i fylket, de var også nest best i landet.

Konkurranse

Årlig kjøper nordmenn 2000 tonn batterier. Halvparten havner i søpla etter bruk.

Den vanligste batteritypen er det vi kaller husholdningsbatterier eller alkaliske batterier. Dette er engangsbatterier som brukes i leker og småelektronikk, og det er disse batteriene som samles inn under batterijakten.

De inneholder ikke skadelige miljøgifter, men det er likevel viktig at disse batteriene gjenvinnes, fordi de forskjellige delene kan brukes til nye ting.

Batterijakten er en konkurranse som gir alle fjerdeklassinger i landet sjansen til å lære seg mer om gjenvinning, kretsløpstenkning og hvordan vi kan bli bedre til å ta vare på jordens ressurser.

Laget kunst

Elevene på Lundenes ble fylkesmestere i skolens første deltakelse i batterijakten og vant dermed et lite drivhus, plantesaker og to insekthoteller.

I en logg de skrev etter prosjektet kom de fram til at batterier forurenser, og at mange likevel kaster dem i søpla.

Før det ble klart at de vant, trodde ikke det var mulig siden klassen er så liten, bare tre elever. Men det var altså mulig.

– Det beste med å være med var å vite at vi kunne vinne noe, slo elevene fast. – Vi laget også kunst av batterier som vi fotograferte og sendte inn til batterijakten.

Tredjeklassingene, som hjalp til med innsamlingen, gleder seg allerede nå til at det blir deres tur å samle inn brukte batterier neste år.

Totalt ble det samlet inn 80 tonn batterier i hele landet.