Gjennom flere år har det blå huset vært et samlingssted for rusmisbrukere i Harstad. Her er det varmestue og fire leiligheter. I dag er det noe uryddige ansvarsforhold ved huset, noe som har medført at tilbudet har stått på stedet hvil. Dette gjøres det noe med.

Planene er å overføre driften og ansvaret for ”Kvadraten” til Kameratklubben. De skal drive både varmestua og botilbudet, ble det opplyst om under møtet om psykisk helse i rådhuskantina tirsdag.

Opp på morgenen

I dag stilles det ingen krav til edrueligheten til dem som skal bo på huset. Dette vil nå bli endret. Den som ønsker å flytte til ”Kvadraten”, må heretter enten forplikte seg til skolegang eller arbeid.

- Man skal stå opp om morgenen. Det er første bud for et verdig liv, sa kommuneoverlege Frode Risdal, da han presenterte prosjektet under tirsdagens temamøte om rus og psykisk helse.

Varmestua og tilbudene ellers som f.eks. klesvask, dusj vil vil bli opprettholdt som før.

Dette medfører at huset er bemannet og de fire beboerne vil bli vekket om de ikke kommer seg på skolen eller jobben om morgenen.

Meningen er at dette skal være et overgangstilbud for dem som trenger botrening.

Utvider med gatefotball

Frelsesarmeens tiltak for rusmisbrukere, Stedet, utvider nå sitt tilbud med gatefotball.

Frelsesarmeen har bred erfaring fra hele verden med gatefortball for rusmisbrukere. I Norge arrangerer de blant annet NM, og de deltar også på VM.

De nyoppussede lokalene som utgjør Stedet, befinner seg i den gamle offisersleiligheten i Freelsesarmeens lokaler i Harstad. Der har de 33 brukerne pusset opp lokalene siden tilbudet ble åpnet, i februar i år. Brukerne kan ikke komme til Stedet om de er ruspåvirket.

I Harstad har Stedet samarbeid med et lokalt idrettslag. Det har vært litt problemer med at dette idrettslaget arrangerer et vinlotteri, noe Frelsesarmeen ikke kan akseptere i sin rusomsorg.

- Vi har en god dialog med idrettslaget, og har tro på en løsning, sa daglig leder for Stedet, Marianne Nordeng Larsen, under presentasjonen på temamøtet om rusomsorgen sist tirsdag.

I år har de fått invitasjon til NM, noe de selv mener å være for ferske til.

- Vi skal reise til NM for å lære, og skaffe oss erfaringer, sa Nordeng.