– Det finnes ingen vuggeviser som handler om at det er lyst ute på sommeren. Alle de tradisjonelle vuggesangene er skrevet for «søringa», sier Aggie Peterson lattermildt.

Festspilldirektør Maria Utsi slang ut ideen om nattasanger tilpasset midnattssola til Peterson, som umiddelbart dro i studio og komponerte en vuggevise.

– Dermed var prosjektet i gang, og det hele har gått veldig raskt, sier Peterson – som er primus motor for det storslåtte samarbeidsprosjektet sammen med Utsi og Herman Rundberg.

– Godlåtene har haglet inn

«Solnatt» skal gis ut både digitalt og som en CD med sanghefte, via Rundbergs selskap Mano Music. De 17 artistene i prosjektet skal skape nye vuggesang-tradisjoner, bedre tilpasset vår nordnorske og samiske identitet.

– En vuggesang skal man føle seg hjemme i – det skal være nært og kjent for lytteren. Og godlåtene haglet inn etter at Maria, Herman og jeg spurte utvalgte artister om de ville bidra, forklarer Peterson.

NOSO bidrar med strykere

Feedback stakk snuten innom Kysten studio på Tvibit idet NOSOs kammerorkester spilte inn strykere på låten fra Tromsø-artisten Lisa Skoglund. NOSO bidrar på bortimot samtlige låter i prosjektet.

– NOSO og Festspillene i Nord-Norge er to av de største aktørene i regionen, som tidligere har samarbeidet mye sammen, så prosjektet har vokst fram på en veldig naturlig måte, sier Peterson.

Hedrer musikken til onkelen

Lisa Skoglund er faktisk den eneste av artistene som spiller inn en vuggesang skrevet av noen andre. 26-åringen har likevel et nært bånd til låten sin.

– Sangen er skrevet av min avdøde onkel, som var låtskriver og poet. Jeg har vokst opp med musikken hans, og har lyst til å trekke ham fram. Låten er aldri gitt ut tidligere, så dette er min måte å hedre hans arbeid på, forklarer hun.

Skoglund mener at vuggesanger generelt sett har en viktig funksjon.

– De sterkeste musikalske opplevelsene får man gjerne i ung alder, påpeker artisten.

Til sommeren kan man overvære urpremièren av «Solnatt» på Festspillene i Nord-Norge, der en betydelig del av de 17 artistene skal på scenen. Billettene legges ut torsdag morgen.

Disse artistene bidrar med låter på «Solnatt»:

Petter Carlsen & John Kåre Hansen

Fredrik Olsen

Resirkulert

Aggie Peterson

ISÁK

Johan Airijoiki

Lisa Skoglund

Elle Marja Eira

Senjahopen

Anne N. Trulsen

White Ascot

Herman Rundberg

Hollow Hearts

Lars Bremnes

Tore Bruvoll

Ann-Iren Hansen

Marja Mortensson

STUDIOORKESTER: Bernt Simen Lund har skrevet arrangement til vuggevisene, og instruerer her sine kolleger i NOSOs kammerorkester i Kysten studio. 8Foto: Helge Skog