– Møtet med menneskene her i Harstad i og utenfor menighetene har vært meget givende under denne bispevisitasen, sa biskop Olav Øygard.

Søndag rundet han av bispevisitasen i Harstad med visitasgudstjeneste i Kanebogen kirke og møtet med menighetene i Harstad og Kanebogen.

– Det har vært fem hektiske og spennende dager med mye korsang og mye orgelmusikk under visitasen her i Harstad. Jeg kommer til å huske torsdagens orgelkonsert med tre av prostiets organister og en organist fra Alta, minnes Øygard.

De fire organistene Bjørn Kjellmann, Wolfgang Schmitt, Marit Nygård og Maria Daniela Raasch, spilte for en fullsatt i Kanebogen kirke. Han satte også stor pris på Jakobsmessen i Harstad kirke tirsdag, der Harstad kammerkor og dirigent/organist Wolfgang Schmitt var svært sentral i messen.

– I tillegg har jeg fått møtt mange mennesker utenfor menighetene i X-klubben, på Harstad skole. Samt besøk og samtale med redaktør Kjell Rune Henriksen om kirkens rolle i media, fortalte Øygard, da han etter søndagens gudstjeneste var samlet sammen med menighetene til kirkekaffe og avslutningsforedrag av biskopen i Nord Hålogaland bispedømme.

Viktig

– Jeg tror noen av de viktigste oppgavene menighetene her i Harstad og i kirken for øvrig er arbeidet med trosopplæringen til barna. Hvis barna deltar, så er det store sjanser for at foreldrene også engasjerer seg, mener biskopen.

Tilslutningen til folkekirken de siste årene har vært noe dalende de siste året. Mens en ser vekst i store deler av verden.

– At Stat og kirke har skilt lag har gjort sitt til at økonomien rundt i bispedømmene har vært noe anstrengt. Det har vært en utfordring for hele kirken. I en deler av landet har prestestillinger blitt stående vakant. Det har sammenheng i at en på landbasis har måtte kutte ned 10 prosent av prestestillingene nå i 2017, forteller biskopen, om en del av hverdagen til kirken i Norge.

– Det er også en av årsakene til at en i fjor så seg nødt til å kutte ned på antall gudstjenester i Trondenes prosti. Det er ikke lenger selvsagt at en blant annet har gudstjeneste her i Kanebogen kirke hver søndag. Det handler om innsparinger som en er pålagt å gjennomføre, fortalte biskop Øygard, på spørsmål om hvorfor en ikke har gudstjenester hver søndag i Kanebogen kirke. Det var Ivar Østberg som stilte spørsmål under spørsmålsrunden med biskopen søndag.

Færre menigheter

– En skal heller ikke se bort ifra at flere menigheter kan bli slått sammen i Trondenes prosti. Det vil på sikt skje ved menighetene på Bjarkøy og Sandsøy. De menighetene ble besøk t i fjor sammen med Grytøy og Trondenes.

– Menighetene Kanebogen, Harstad og Trondenes, har allerede i dag et fruktbart samarbeid. På sikt ser jeg ikke bort ifra at disse tre meningene kan bli til en, sier biskop Olav Øygard, om endringer som kan komme for menighetene i Harstad i fremtiden.

Gudstjeneste

Under søndagens gudstjeneste deltok Harstad kammerkor med dirigent Wolfgang Schmidt. På orgelkrakken fikk pianist Marit Nygård presentert det nye orgelet som ble velsignet av biskopen under visitasgudstjenesten.

- Der sogneprest Hans Jørgen Nilsen i Kanebogen menighet hadde assistanse av biskop og prost Arne Håkonseth underveis i gudstjenesten. Prestene fra Harstad menighet kapellan Hanne P. Øygard og sogneprest Stian Holtskog bidro under nattverden. Mens leder i Kanebogen menighetsråd, Erlend Wellander, var en av flere som bidro med tekstlesing under gudstjenesten. Her stilte Helge Methi opp for Harstad menighet. Prosesjonen inn i kirken ble ledet av Glenn Ruberg Berg Olsen. Tett fulgt av ministrantene Daniel Fossen og Brede Ekra Santocono. To ungdommer som til våren skal konfirmeres.

– Jeg synes det jobbes bra med ungdom her i menighetene. At en her rundt 24–25 Milkere (konfirmanter i fjor) er særdeles bra, fortalte biskop Øygard.

Biskop Øygard vil i oktober være tilbake i Harstad-området. I midten av oktober er han på plass når Kvæfjord menighet markerer at Kvæfjord kirke runder 150 år.

BESØK: Det var få tomme seter i Kanebogen kirke da visitasgudstjenesten fant sted. Foto: Tore Skadal
KOR: Harstad kammerkor med dirigent Wolfgang Schmidt (t.h.) bidro sterkt under visitasgudstjenesten til biskop Olav Øygard i Kanebogen kirke søndag formiddag. Foto: Tore Skadal
VELSIGNET: Søndag ble det nye orgelet i Kanebogen kirke velsignet av biskop Olav Øygard. I seks dager var biskopen på besøk i menighetene i Harstad og Kanebogen. Torsdag kveld fikk han med seg orgelkonsert i Kanebogen kirke. – Definitivt et av høydepunktene under besøket i Harstad. Dyktige musikere og et flott orgel, sa Øygard. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal
INNGANG: Glenn Ruben Berg Olsen ledet an prosesjonen sammen med ministrantene Daniel Fossen og Brede Ekra Santocono. Bak følger også lederen av Kanebogen menighet, Erlend Welander. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal
PROSESJON: Sogneprest i Kanebogen menighet, Hans Jørgen Nilsen sammen med prost Arne Håkonseth og biskop Olav Øygard. Foto: Tore Skadal