I august stiller 13 bedrifter fra regionen og de tre oljeselskapene med kontor i Harstad på Europas største oljemesse ONS (Offshore Northern Seas) i Stavanger. Harstad har for første gang stand sammen med Lenvik og Narvik.

Kunnskapsparken Nord er i full gang med å de siste detaljene slik at bedriftene får så god utnyttelse av uka som mulig.

Synlig

I år har Rune Brannfjell, direktør i Haloe, tidligere Hålogaland olje og energi, Christine Bendiksen, rådgiver i Kunnskapsparken Nord , og seniorrådgiver Jørgen Bratting viktige roller i planleggingen og gjennomføringen av messa.

– Det har vært vanskeligere enn tidligere år å få inn penger. Det gjør at vi har en mindre stand og vi har spart der vi har kunnet, sier de.

De lokale bedriftene bruker nærmere 400.000 kroner på messa og Jørgen Bratting sier at det aldri har vært snakk om ikke å stille.

– Harstad må være synlig på den viktigste arenaene. ONS er en slik arena, sier han.

Halvert stand

Harstad sin stand var for to år siden på 39 kvadratmeter i år 20 . Som vanlig står de sammen med de øvrige regionene i nord.

– Vi skal sørge for at vi blir sett og hørt. For å lykkes må man være flink til å planlegge, noe vi er blitt veldig flinke til, sier Bratting.

Brannfjell som representerer ni bedrifter i Haloe sier at oljenedturen har gjort at flere ser mot fiskeri og oppdrett.

– Vi er totalt 350 ansatte i medlemsbedriftene. Likevel blir vi for små for oljeselskapene, og vi havner som underleverandør av underleverandøren. Det er ikke en heldig situasjon, sier han.

Til tross for tøffe tider innen olje og gass, mener alle tre at dette vil snu.

– Harstad er en veldig interessant by for mange nasjonale og internasjonale selskaper. Mange ser mot nord, og da er det viktig at vi har posisjonert oss gjennom langsiktig og målrettet jobbing, sier de.

Nye arbeidsplasser

Brannfjell viser blant annet til at bare i juni kommer fire utenlandske selskaper til nord for å se på forholdene.

– Da vil Harstad bli trukket fram. Samtidig har vi et meget godt samarbeid med Narvik som vi prøver å utvikle, sier han, og han legger til:

– Jeg tror oljemessa i Stanger på sikt vil gi nye arbeidesplasser i regionen. Vi har et kompetent næringsliv som vi tror skal kunne slåss om de viktige kontraktene, sier han.

Bratting, Brannfjell og Bendiksen tror ONS vil være et perfekt sted for å knytte nye kontakter og treffe de riktige personene.

– Mange har kuttet til beinet noe som gjør at de sender færre folk. Resultatet er at kun toppledelsen reiser og da vil man treffe mange beslutningstakerne i Stavanger, ser de.

Disse bedriftene drar:

Oljeselskap med kontor i Harstad:

Statoil

Lundin

Det Norske

Fra Narvik deltar:

Testlab

Futurum

Narvik Havn

Ofottech

Fra Harstad deltar:

Teknor

Polarkonsult

Norbase

Kunnskapsparken Nord

Harstad Elektro

Hamek

Fra Vesterålen deltar:

SMV Hydraulic

Norlense

Momek

Fylkene Troms, Nordland og Finnmark støtter standen hver med 700.000 kroner.