I forrige uke ble tre voksne menn bosatt i Oslo og Hemsedal frikjent for å ha voldtatt 21 år gamle Andrea Voldum i mars 2014. To av de frikjente er fra Harstad.

Mennene ble dømt i tingretten, men frikjent da saken kom til Borgating lagmannsrett. De må likevel betale 300.000 kroner i erstatning til Voldum. Det skyldes at det i erstatningssaker er tilstrekkelig med sannsynlighetsovervekt.

To fra Harstad

Bremnes var ikke kjent med at to av mennene er fra Harstad.

– Det spiller ingen rolle hvor mennene kommer fra. Denne saken er ille uansett om de frikjente er fra Harstad eller Indre Billefjord, sier hun.

Som mor og politiker har hun tenkt mye på voldtektssaken den siste tiden.

Ikke stort nok flertall

– Frifinnelsen av de tre mennene strider mot min og folk flest sin rettsforståelse. Jeg håper inderlig at det er begått en eller annen saksbehandlingsfeil i lagmannsretten slik at saken havner i Høyesterett, sier ordføreren.

Hun er i likhet med folk flest rystet over at tre voksne menn i 30-årene slipper straff etter å ha gitt  dop til den da 18 år gamle jenta for så å ha seksuell omgang med henne etter tur.  Et vitne fortalte i retten at kvinnen ble båret som en sekk over skulderen og at hun ”hadde absolutt ingen kontakt med livet”. Retten  besto av tre dommere og fire meddommere. Flertallet, to lagdommere, en ekstraordinær lagdommer og en meddommer vurderte at de tiltalte var skyldige. Mindretallet besto av tre meddommere. Meddommerne har ingen juridisk bakgrunn. Disse tre mente bevisene ikke var sterke nok og at mennene måtte  frifinnes. I lagmannsretten må minst fem av syv dommere være enig for å få en domfellelse.

Oppga navnene

Etter frifinnelsen offentliggjorde den 21 år gamle jenta  navnene på de tre mennene som ble frifunnet.

– Jeg støtter henne fullt ut. Jeg er så glad for at hun er så modig som hun er. Jeg håper denne saken fører til at jenter og gutter sier fra når de blir utsatt for uakseptabel adferd. Uansett hva som skjer så er det kun et samtykke som gjelder. Det er dessverre alfor mange jenter som finner seg i altfor mye. Forhåpentligvis gjør denne saken  at ungdommer blir mer bevisste på hva de skal tillate, sier Bremnes.

Ordføreren liker dårlig at navnene på de tre lekdommerne som gikk inn for frifinnelse, ble offentliggjort i sosiale medier.

– Det er ikke bra, vi trenger meddommere fra folket, sier hun.

Frykter folkedomstol

Noen av mennene som  ble frifunnet, vurderer å gå til søksmål mot Andrea Voldum etter at hun offentliggjorde navnene deres, opplyser TV2. Mennene skal ha blitt utsatt for trusler.

Bremnes liker ikke den lynsjestemningen hun ser konturene av. – Det er skummelt hvis folk tar loven i egne hender og etablerer en folkedomstol. Det blir helt feil, sier Bremnes.

Hun håper opprøret i folket, og offentliggjøringen av navnene, fører til at det blir vanskeligere å skjule seg etter å ha begått overgrep.

Harstad kommune vil om ikke lenge få et eget incestsenter, som ordføreren håper også kan bli et ressurssenter  for å ta seg  av ofre som blir utsatt for seksuelle overgrep.

– Statistikken viser at det er flest kvinner som er utsatt for overgrep, samtidig er det viktig å få fram at de fleste mannfolkene oppfører seg ordentlig. Dessverre er det noen gutter og menn som tråkker over en grense. Disse er det viktig å ta tak i, sier ordfører Marianne Bremnes.

I går ble det arrangert demonstrasjoner i ni norske byer – deriblant Tromsø– etter at tre menn ble frikjent i gjengvoldtektssaken i Hemsedal. Rettssikkerhet for kvinner, heter demonstrasjonen, som blir arrangert av Kvinnefronten.

Anmeldte, uten respons

Sophie Elise Isachsen fra Harstad, som er én av Norges desidert største bloggere, publiserte søndag et innlegg på sin egen blogg, hvor hun tar opp saken som ryster en hel nasjon. I blogginnlegget skriver hun at hun vet hvordan det er å føle på å ikke bli trodd i en slik situasjon.

”Jeg vet veldig godt hvordan det er. Den følelsen hvor man vet at det er feil, at det ikke var sånn det skulle bli, at du ikke har gjort noe galt men likevel føles det så innmari sånn. Det er flere år siden, og jeg vet hvordan det er å ikke tørre å gjøre noe. Hva om man ikke blir trodd? Hva om det ikke hjelper? Hva om det egentlig, på en eller annen måte, var min feil?”

Videre skriver hun at hun har opplevd å anmelde noe, og ikke få gjennomslag og saken har blitt henlagt - til tross for beviser.

”Det føles som et forferdelig nederlag, et spytt i ansiktet, som et ”nei, du betyr visst ikke noe likevel”. Det krever en enorm psykisk styrke å stå opp mot noen som har krenket deg. Det krever enda mer når saken ikke går igjennom, og det krever ALT å reise seg opp igjen og prøve på nytt.

På sin egen blogg skriver Isachsen at hun selv kom til å delta på demonstrasjonen.

”Voldtekt ødelegger liv, det ødelegger selvbildet til et menneske og det kan hende man aldri kommer seg igjen. Andrea, jeg hyller deg så utrolig for hva du gjør nå.” skriver Isachsen.