Mangelen på et utelivstilbud for 18-åringer i Harstad har i lang tid vært en akilleshæl for Harstad. Temaet har sågar vært løftet inn på ordførerens kontor, og for ett år siden var Kari-Anne Opsals engasjement på et nivå som fikk henne til å love å ta dette videre med restaurantnæringen. For som hun sa den gangen: «Jeg vil at ungdom skal ha gode minner fra byen, også fra tiden fra de fyller 18 år. Gjennom flere tiår har det vært en naturlig del av ungdomslivet og kunne gå på byen etter fylte 18 år. Det burde være mulig å få til i en by på Harstads størrelse.»

Det er lett å være enig i dette, men det er heller ikke spesielt vanskelig å se hvorfor man et knapt år senere ikke har klart å stable et permanent tilbud på beina. Naturlig nok ligger det økonomiske vurderinger til grunn for utelivsbransjens åpenbare reservasjon, men bildet er mer sammensatt enn som så. Dessverre er det ikke til å stikke under stol at erfaringsgrunnlag og uønskede hendelser er sterkt medvirkende årsaker til at aldersgruppen 18-20 blir stoppet i døra.

I en kort periode åpnet Lorry Scene og Event dørene for denne aldersgruppen, men utelivsprosjektet rakk altså aldri å bli gammelt før nevnte Gro Dagsvold fikk nok. Flatfyll med påfølgende hærverk og reparasjonskostnader fikk som konsekvens at aldersgruppen 18-20 igjen ble erklært uønsket på byen.

Det er både beklagelig og trist at blant annet russen har blitt drevet fra skanse til skanse i den forstand at de ikke lenger har noe sted å samles. Byen har på grunn av 20-årsgrensen ikke vært et alternativ, og stadig flere forsamlingshus utenfor bykjernen opererer med svartelister der de røde og blå horder står oppført på en lite flatterende førsteplass.

Så vanskelig har det blitt, at kreativ ungdom har arrangert russefester under dekke av å være bursdagsselskap. Men når også det går over styr, som det gjorde forleden da et forsamlingshus noen kilometer utenfor byen ble utsatt for hærverk, så tettes smutthullene unna for unna. Til det ikke er flere igjen, og det er der vi er nå. Dessverre.

Når vi også vet at flere hjemmefester går av skaftet og trenger politiets ryddehjelp, så er det ikke til å undres over at både byens uteliv og utleiere av forsamlingslokaler vegrer seg for å ta ungdommen i hus.

Det må også den yngre garde ta inn over seg. Ja, de har helt rett i at noen få ødelegger for mange, men de mange kan heller ikke løpe fra ansvaret. Her må selvjustisen slå inn med full kraft, og det er et kollektivt ansvar å ta et kraftig oppgjør med de få som står bak at ungdom generelt, og russen spesielt, har havnet i dette uføret. Kraften i å bli korrigert og irettesatt av sine egne, må aldri undervurderes.

Sett i lys av det som har gått galt, er det raust av Gro Dagsvold å åpne døra på gløtt på fredager. «På gløtt» i den forstand at hun gjør det som en prøveordning. Nettopp derfor er det også grunn til å ta på største alvor oppfordringen om å prate med hverandre og ta vare på muligheten som er kommet – nærmest som et manna fra himmelen. Den oppfordringen må også adresseres til foreldre og foresatte.

I likhet med ordføreren ønsker vi alle at det skal være en naturlig del av ungdomslivet å gå på byen etter fylte 18 år. Så kjære 18-20-åringer, deriblant russen i Harstad. Vi heier på dere, og i beste mening: Nå må dere ikke kødde det til!