Å mestre en idrett eller vise til toppkarakterer i alle fag er ikke lenger godt nok. Dagens ungdom skal også lykkes i det sosiale liv, ha en jobb å gå til ved siden av skolen og utsettes daglig for et kroppspress som oppmuntrer til plastiske inngrep. Jaget etter det ”perfekte” har for mange gått på helsa løs.

Å kjøpe et nytt utseende over en butikkdisk har blitt så vanlig at det hele er normalisert. Det sier 18-åringene Kristina Sofie Solheim og Frida Sørensen. Jentene sitter i elevrådet på Heggen videregående skole, og kan bekrefte at presset er stort.

- Det har mye å si hvilken gjeng man er i. Det er lett å se at mange ungdommer er påvirket av skjønnhetsidealet, sier elevene.

Kroppspress

Jenter skal være godt trent, ha store lepper og en veldreid kropp. Ungdommer blir påvirket av sosiale medier som Facebook og Instagram, mener Heggen-elevene.

- De fleste følger strømmen. Å skille seg ut er tabubelagt. Alle går egentlig rundt å ser like ut. Man blir ikke sett ned på hvis man utfører operasjoner for å endre på utseendet. Dette med inngrep og operasjoner er blitt veldig normalisert, sier Solheim.

Det er helt greit å endre på utseendet, mener hun.

- Det kommer ikke som noe sjokk hvis jenter går til en klinikk for å sprøyte inn restylane i leppene. Det er rett og slett blitt en vanlig greie. Jeg synes ikke det er noe galt i å ta plastiske operasjoner eller inngrep hvis det hjelper på selvtilliten. Det er jo opp til hver enkelt hva de vil gjøre.

- Hvis man har kontroll selv så klarer man å stenge presset ute. Til syvende og sist er det opp til en selv om man gjør det for sin egen del eller ut i fra hva andre tenker, mener Sørensen.

Treningsfokus

Treningsbølgen har for alvor feid inn over landet.

- Det er jo sunt at ungdom trener mer, men det går jo over ei grense når man kun lever på proteinpulver og salatblader, og hele livet handler om trening. Man må kunne slappe av og spise pizza, mener Solheim.

Jentene er enige i at det stilles høye krav til unge i dag - også når det gjelder skole.

- Presset sliter på. Det er jo om å gjøre å være best hele tiden. Det er jo greit det, men plutselig kommer man til et punkt der alt handler om nettopp trening, sier Sørensen.

Det er Torje Kristoffersen (19) enig i. Han mener ungdom må trene for de rette grunnene.

- Man er opptatt av å se bra ut, og hvordan man fremstår for andre mennesker. Nå har det blitt veldig i skuddet å være sterk. Gutter trener for å imponere både gutter og jenter.

Blusser opp

Ingelin Aamo, leder i elevrådet på Stangnes videregående skole, mener de fleste unge kjenner på kroppspresset.

- Mange ønsker å se bra ut. Presset blusser opp i sosiale medier, sier Aamo, og forklarer videre:

- På Stangnes videregående skole har vi hatt hendelser der gutter har tatt snikbilder av jentenes kropp, og delt det videre i sosiale medier som Snapchat.

Hun tror at unge opplever kroppspress uansett hvor man er - og spesielt gjennom kanaler som magasiner og aviser. Aamo har likevel troen på at situasjonen begynner å bli bedre.

- Jeg tror folk tenker mer over å gi unge et positivt syn på egen kropp. Alle trenger ikke å være like. Blant bloggere i Norge er det vanlig å ty til operasjoner og inngrep hvis man ikke er fornøyd med eget utseende, men jeg vet ikke hvor aktuelt dette er for ungdom i Harstad.