Offiser og lokalhistoriker Harald Isachsen informerte de oppmøtte om historien bak general Carl Gustav Fleicher, som som ledet de norske styrkene i Nord-Norge da nazityskland invaderte i 1940. Tyskerne angrep, og det utenkelige skjedde.

– Her i Generalhagen står det tre minnebautaer for de som har bidratt sterkt til vår egen og andre lands fred og frihet slik at vi i dag, og at vi i alle årene etter andre verdenskrig har fritt kunne heise det norske flagget.

Det fortelles om at tyskerne ikke klarte å ta over vår landsdel våren 1940 på grunn av sterke styrker, som da var ledet av generalen. Fleicher var på den tiden kanskje Norges mest dyktige general men han fikk aldri politisk annerkjennelse for sin ledelse.

Ikke en selvfølge

I Generalhagen finner vi også en minnestein som er en hilsen til byen fra FNs veteraner, i dag kalt NVIO.

– Steinen og veteranenes innsats skal minne oss om at fred og frihet ikke er en selvfølge i dag, og FN-steinens elementer symboliserer hva FN står for. At en minnestein om lokal fredsinnsats står like ved statuen av General Fleicher er riktig plassering med stor symbolverdi, forteller Isachsen i sin tale. Den ene symboliserer Norges frihetskamp under andre verdenskrig, den andre hedrer de som har stilt seg selv til disposisjon som soldater for fredens sak. Tidligere generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, har tidligere uttalt at fredsbevaring ikke er en jobb for soldater, men at bare soldater kan gjøre den.

Kjempet for vår frihet

Det tredje monumentet i parken er steinen som bærer navnene til de 54 som omkom eller ble drept under krigen.

– Er det noen vi skal hedre og skal minnes på en dag som denne, så er det nettopp disse 54. De kjempet for vår frihet til vanns, i luften og på bakken. Eller de seilte i handelsflåten og omkom etter torpederinger av tyske ubåter, forteller Isachsen.

Her finner vi navn på noen av de som ytte motstand for tyskerne på hjemlige trakter. Som for eksempel de to lokale motstandsmennene Per Spilling og Alf Pettersen, som ble skutt i januar 1942 etter en parodi på en tysk rettsak hvor forholdet åpenbart var å henrette for og skremme befolkningen slik at de ikke ville motarbeide den tyske okkupasjon.

– Vi her i Harstad skal være stolte av at så mange av byens borgere har påtatt seg fredsbevarende tjeneste. I dag var de representert med de tilstedeværende ved FN-steinen, fortsetter offiseren.

– På nasjonaldagen skal vi vise at vi setter pris på alle offer – nevnte og unevnte ved å legge ned blomster på alle de tre monumentene. Et offer og et bidrag for nasjonen og for oss alle.