Great Escape: Emergency Exit

Compagnie AdHok

Gateteater.

Harstad sentrum mandag 20. juni

Av Doriane Moretus og Patrick Dordoigne

Medvirkende: Christiane Colard, Francoise Loreau, Irene Palko, Claudette Walker, Dominique Gras, Wolfgang Kleinertz, Guy Delamrche

Midt i diskusjonen om flere sykehjemsplasser i Harstad, kommer det franske kompaniet AdHok inn og gir oss et annet bilde av sykehjemspasienter enn det vi har teipet fast i hjernebarken så langt. I alle fall de sykehjemspasientene som er i stand til å ta en tur ut i livets luftegård.

Syv eldre mennesker er tilsynelatende godt etablert på sykehjemmet de bor på. Men plutselig åpnes nødutgangen - så hvorfor ikke ta sjansen på en liten tur ut?

Etter en rolig tilværelse på sykehjemmet er de lystne på samhandling med det pulserende livet utenfor de fire veggene. Hva kan stoppe dem fra å få føle seg i live igjen?

Med andre ord, litt Arto Paasilinna over det hele. Den finske forfatteren som i ”Kollektivt selvmord” samler de selvmordsopptatte til noen lykkelige dager i buss på jakt etter det perfekte åsted for det kollektive nirvana.

Og nettopp her, i jakten på en ny start, var det en opplevelse å se disse syv eldre, på elegant ferd fra sykehjemmet, stavre seg gjennom Harstad sentrum med serveringsbrettet i hendene. Det ble 30 minnerike minutter der de valset rundt Rikard Kaarbøs plass til musikk som tonet ut fra en høyttaler som en person trillet foran dem. De benyttet anledningen til å skryte litt av seg selv og det de kunne, en slags verbal kontaktannonse om du vil, før de syv tok hver sin publikummer i armen før de endte ferden.

Franske AdHok, som står bak denne vandreforestillingen, ble stiftet i 2012 med ønske om å utvikle et annerledes språk i det offentlige rom. Doriane Moretus og Patrick Dordoigne som stiftet kompaniet har vært sentral i utviklingen av gatekunst i Frankrike de siste 25 år.

Skuespillerne som reiser rundt med denne forestillingen er i alderen 60-80 år, instruert i danseteater som er designet som uteteater.

Målet med eksperimentet, er å teste ut myten om at det å bli gammel bare handler om forsakelse og sorg, eller om det mer handler om å få være med på noe nytt.

De harstadværingene som deltar, velger definitivt det siste.

Nødutgangene åpnes også klokka 16 mandag, samt klokka 14 og 16 tirsdag.

Forvirret? Litt, men ikke mer enn at de franske kunstnerne ga håp til de av oss som finner nødutgangen på sykehjemmet. Foto: Frank R. Roksøy