Svardal Bøe holdt et innlegg der han sa hvor viktig kulturlivet er for folkehelsen og at Festspillene har en viktig rolle i det å sørge for trivsel og bolyst.

– Vi ser tendenser til at ungdom sliter stadig mer psykisk, og at flere og flere eldre blir ensomme. Jeg er overbevist om at Festspillene er en viktig bidragsyter for en bedre folkehelse. Derfor må Festspillene tørre å ta en større rolle i utviklingen av landsdelen, sier han.

– Følelse av mestring

Han mener publikum ikke alltid trenger å sitte passivt å se på noe på en scene.

– Lag flere interaktive arrangement slik at publikum kan delta og kanskje gjennom sitt bidrag få en følelse av mestring. Jeg syntes langbordet i fjor med politiske diskusjoner var vellykket. Festspillene må ikke være redd for å tenke stort, sier han.

Kick off til Festspillene i Nordic Hall torsdag kveld. Foto: Odd Leif Andreassen

Nordnorske stemmer

Han er også kritisk til det politiske miljøet som har for mye fokus på de harde tingene i samfunnet, og snakker for lite om kunst og kultur.

– Det er selvfølgelig viktig å snakke om flere arbeidsplasser, men skal folk få lyst til å bli boende må det også være en godt kulturliv, sier han.

Han mener Festspillene har funnet sin plass, og spesielt de siste årene da de har klart å gi en scene til nordnorske kunstnere.

– De har klart å gi en stor scene til unge og ukjente musikere og kunstnere. Den satsingen de har gjort de siste årene med å finne de gode nordnorske talentene har vært viktig, og er helt avgjørende i jobben med å fortsette å være en relevant festival.