Harstad kommune og Sør-Troms Regionråd er nå i gang med forskjellige strandryddeaksjoner i regionen. Forrige lørdag ble det gjennomført en stor ryddeaksjon i skjærgården utenfor Grøtavær, i regi av Ytre Grytøy Bygdelag og Grøtavær Båtforening.

Stordugnadsånd

De til sammen 35-40 rydderne fant store mengder søppel - blant annet oljefat, bildekk, fryseboks og kanner med kjemikalier.

– De samlet inn voldsomme mengder søppel. Rydderne på Grytøya har gjort en helt utrolig jobb, sier Tyra Meininger Suadland, miljørådgiver i Harstad kommune.

Meininger Saudland koordinerer aksjonene i Harstad kommune. Sør-Troms regionråd har fått midler fra Miljødirektoratet til å gjennomføre strandrydding i alle syv kommunene i regionen. Til helga er det Stien langs sjøen og Stangnesodden som skal renskes.

– Alle som vil være med er velkommen til å delta, sier hun.

Globalt problem

Miljørådgiveren forteller at avfallet i fjæresteinene er ofte det man kaller for herreløst avfall som reker inn fra sjøen.

– En del ting er også dumpet på stranda. Det gjør at man må rydde ofte. Maritim forsøpling er et globalt problem. Undersøkelser viser at hvis trenden fortsetter slik som nå, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050. Det viser at dette er et økende problem.

Mange var samlet til en dugnad for å rydde opp langs strandlinjen på Grøtavær. Fotoinnsats: Mange var samlet til en dugnad for å rydde opp langs strandlinjen på Grøtavær. Foto: Noralf Leitring
Det var nesten ikke grensen for hva som ble funnet i fjæra. Her har en båt blitt lasset full av oljefat. Foto: Noralf Leitring