Hun mener det ikke er noe unødvendig byråkrati i domstolene, og dermed ere det ikke mer å kutte.

– Vi har vært gjennom effektiviseringsprosesser i flere år. Nå har vi ikke mer å kutte, og ytterligere kutt vil gjøre oss mindre effektive enn i dag. Det går til syvende og sist utover rettssikkerheten, for vi vil ikke kunne ta hastesakene raskt nok, noe som betyr at sakene må kanskje vente i mange måneder, sier hun.

Ifølge Ramberg er det stor produktivitet i organisasjonen, og alle saker blir behandlet så raskt og effektiv som mulig.

– Alle jobber med å behandle saker. Vi har ikke det slarket som man kan oppleve hos andre offentlige institusjoner, sier hun.

I fjor klarte Trondenes tingrett å holde seg innenfor tidsfristene, men det tror sorenskriveren blir vanskelig i år.

– Vi vil ha 1,5 stilling i manko. Nå ser vi at politiet er fulltallig, og de har stort fokus på straffesaker. Det gjør at saksmengden hos oss har økt den siste tiden, og da er det greit at vi har folk som kan ta seg av dette. Hadde den samme pågangen av saker vært i fjor, ville vi ikke klart fristene, sier hun.

Klarer ikke normen

Tingretten har en norm (frist) på seks måneder på tvistesaker, tre måneder på meddomssaker og en måned på enedommersaker.

– Ved stadige kutt, er det umulig å holde disse normkravene, sier hun.

Både Domstoladministrasjonen og dommerforeningen har jobbet aktivt mot det politiske miljøet for å få dem til å forstå situasjonen.

– Våre argumenter blir ikke hørt. Det er provoserende, sier hun.

Slutt med vielser

Ved årsskiftet mistet tingrettene i landet en av oppgavene. De skal ikke lenger arrangere vielser. Det er en beslutning som Ramberg støtter.

– Domstolen er for å løse tvister, og det kan vi vel si at en vielse ikke er, sier hun.