Denne påsken har vært preget av snøfall og skred. Selv om høytiden gir mange mulighet til å dra på fjellet, har det ikke vært rapportert om særlige skader.

Ifølge Jørn Olsen, korpsleder for Tromsø Røde Kors, har det vært en endring i folks mentalitet de siste årene.

– Før hadde vi cowboyløpere i fjellet. De er det færre av. Det har helt åpenbart vært en holdningsendring. De som er på tur har skredsøker og søkestang med seg. Det samme gjelder de som kjører snøskuter, der merker vi også en holdningsendring. De yngre har tatt rev i seilene og kjører med redningsutstyr, sier Olsen.

SNØPROFIL: Tromsø Røde Kors graver snøprofil i Krokelvdalen for på sjekke lagene. På bildet er korpsleder Jørn Olsen i gul vest, sammen med rekruttene Jonas Aasland og Jørgen Kastnes Olsen.

Holdt seg unna fjellet

Mandag hadde Tromsø Røde Kors trening av mannskaper.

– Det var oppsiktsvekkende lite folk på fjellet til å være siste påskedag og fint vær. Det var mye folk i Kroken, Tromsdalen og Charlottenlund. De var over alt, bare ikke på fjellet. Kommunen kjørte ikke opp løypa mellom Snarby og Tromsdalen, så det er nok litt av årsaken, sier Olsen.

Også Norsk Folkehjelp merker at de fleste virker å ha vært forsiktige denne påsken.

– Vi stiller oss bak og støtter den oppfatningen. Mye som tyder på at folk har gjort riktige veivalg. Vi har sett folk i fjellet til enhver tid, men det har gått bra. En dash flaks er nok også involvert, sier Vegard Standahl Olsen som er beredskapsleder for Norsk Folkehjelp Tromsø.

FLAKS: Beredskapslederr i Norsk Folkehjelp Tromsø, Vegard Standahl Olsen (gul vest), avviser ikke at flaks kan ha vært avgjørende i påskefjellet.

– Rekke med skredhendelser

Folkehjelpa rapporterer om at påskehelga har vært rolig, til tross for skredfaren og flere skred.

– Det har vært en rekke skredhendelser, men heldigvis ikke flere liv som er gått tapt

Vi er nok litt overrasket og lykkelig over at det har gått såpass bra. Det vi skal være helt sikker på er at flere er tatt av skred. Vi har rapport fra turgåere og sosiale media om flere skredhendelser der flere er tatt av skred, har berget seg selv eller av turfølget, uten at redningstjenesten har vært varslet, sier Standahl Olsen.

Han kan ikke si med sikkerhet hvorfor det ikke har vært flere alvorlige hendelser på fjellet i år. Det hele kan handle om flaks.

– Jeg synes det er vanskelig å generalisere, men årsaken til at flere ikke er skadet i snøskred, kan være folk har tatt bedre vurderinger i år, slik at de har kommet ut på trygge toppturer til tross for skredfaren. Forhåpentligvis er vi kommet dit at kunnskap og ferdselsmønstrene gir bedre valg, sier Standahl Olsen.

Turister tok sjansen

Selv om advarslene har vært mange, har enkelte valgt å ta sjansen i fjellet. Skiturister har blitt observert på topptur i Nord-Lenangen i Lyngen under tett snødrev og stor skredfare i løpet av påsken.

– Tromsø- regionen får besøk av alle mulige slags skiturister fra Europa og verden for øvrig. Noen har med egne guider og er genuint opptatt av skredfaren. I dag er det også vanlig med lavpristurismen. Jeg har selv møtt franskmenn og italienere med som sitter i randoneutstyret i flyet for å spare tid og penger. Behovet for å få maks ut av skidagene selv med guide eller alene kan fort utfordre de valgene en gjør om å ferdes bratt til tross for skredfaren.

SVAKT LAG: Under snøen gjemmer det seg et svakt lag som øker faren for snøskred.

Vedvarende skredfare

Skredfaren vil holde seg betydelig i lang tid fremover. Røde Kors og Norsk Folkehjelp oppfordrer de som ferdes i naturen til å være forsiktig.

– Grav snøprofil og gjør nøye vurderinger. Husk at når hjelpekorpsene kommer fram til et skred, er det ofte for sent til å finne folk i live om de er tatt, sier Jørn Olsen, korpsleder for Tromsø Røde Kors.

– I Nord-Norge har vi nå noe som kalles «vedvarende svake lag», og det er et skredproblem som befinner seg inni snødekket. Det er ikke åpenbart for meningsmann å se med det blotte øyet. Det svake laget har stor utbredelse. Det svake laget kan påvirkes et sted, og forårsake et skred et helt annet sted. Sålen er ustabil og har stor evne til såkalt bruddforplantning. Rådet fra meg er å fortsette med stor aktsomhet i fjellet, sier Standahl Olsen.