Eilertsen foreslår at innføring av digital postkasse i kommunen blir utredet. Det samme gjelder konsekvensen av at all post til innbyggerne og næringslivet skal sendes digitalt. Han ber rådmannen se på mulighetene for at innbyggerne kan reservere seg mot bruk av digital post.

Felles løsning

Eilertsen viser til at staten og kommunene har samlet seg om en felles løsning for kommunikasjon med innbyggerne.

– De får post fra det offentlige på ett sted, i én digital postkasse. Dette betyr en enklere hverdag for de som har mye kontakt med det offentlige, påpeker Eilertsen.

Han viser til at KS oppfordrer kommuner og fylkeskommuner til å ta denne funksjonen i bruk.

Millioner av brev

– Staten sender hvert år om lag 125 millioner brev. Porto alene utgjør over en milliard kroner. I tillegg kommer kostnader knyttet til administrasjon. Mange synes det er greit å få post fra det offentlige til epostkontoen, men for at offentlig post skal møte kravene til sikkerhet og personvern, trengs en egen digital postkasse, forklarer Eilertsen.

Han stiller følgende spørsmål til ordføreren:

– Har Harstad kommune tatt i bruk digital postkasse? Hvor mye penger bruker kommunen på porto for utsending av brev til egne innbyggere, næringslivet, statlige etater og lignende, spør Frps Kristian Eilertsen.

Han viser til at det også både er smart og trygt for innbyggerne å få posten i en privat, digital postkasse, framfor at brevene skal ligge ulåst i en grønn postkasse.