Med drøye to uker til julaften har butikkene begynt smått med priskrigen. Forrige uke meldte E24 at ekspertene avlyste priskrigen før jul, men prisene har allerede sunket drastisk hos flere matvarekjeder.

Og Harstad er intet unntak. Stefan Benjaminsen, assisterende butikksjef ved Kiwi Gangsås forteller Harstad Tidende at prisene på flere julevarer hos dem har sunket drastisk bare den siste uken.

- Det mest ekstreme tilfellet er vel en pose kanel. Det koster per nå 60 øre. Ribba har også sunket drastisk. Bare fra forrige uke har kiloprisen falt med tjue kroner og det er ikke usannsynlig at den faller enda mer, sier Benjaminsen.

Lignende tilstander

Han merker at priskrigen har begynt. Det er foreløpig ikke like ille som i fjor, men den assisterende butikksjefen frykter for en enda større nedgang.

- Butikkjedene priser varene opp mot hverandre. Det slutter nesten ikke før prisene er på null. Selv om man går i minus, må man sette prisene ned for å ikke falle bak konkurrentene, fortsetter han.

Og legger til:

- Jeg ser likhetstrekk fra i fjor. Priskrigen startet på samme måte. Det er for tidlig å si om det blir på samme nivå, men jeg tror det blir lignende tilstander.

I fjor tapte dagligvareaktører flere hundre millioner på priskrigen i forbindelse med julen.

På Coop Obs er de litt mer optimistiske. Varehussjef, Stig-Jarl Jensen, har liten tro på lignende tilstander som fjoråret, men han går med på at en priskrig vil finne sted.

- Det blir alltid noen prisjustering til jul. Kjedene følger hverandre og det er normalt. For ett år siden var det helt vanvittig. Jeg tror ikke det blir like ille i år og det håper jeg heller ikke, sier Jensen.

Støtte fra Rema

Han får støtte fra Svenn Inge Hjelmsø hos Rema 1000. Hjelmsø mener prisnivået i fjor var ekstrem og tror heller ikke det blir like ille.

- Prisene vil synke, men ikke like mye. Det er da sånn at når én kjede justerer, så følger de andre etter. Ingen liker å tape pristester så om det blir én krone for surkål, så vil det bli det, forteller Hjelmsø.

- Hvilke varer synker som regel rundt juletider?

- Julegodteri som marsipan og sjokolade. Middagen blir også en del billigere – spesielt ribba. Alle vil få seg en billig julemiddag i år, fortsetter han.

IKKE SOM I FJOR: Stig Jarl Jensen ved Obs har liten tro på lignende tilstander som fjoråret, men han går med på at en priskrig vil finne sted. Foto: Andreas Isachsen