Hun foreslår å fjerne den mye omstridte regelen om at det må være 2,5 kilometer fra brøytet bilvei til hytte for å kunne benytte snøskuter.

– Det har vært store utfordringer knyttet til denne regelen etter at fylkesmannen har varslet flere kommuner om innskjerping av håndhevelsen av regelen. Det har nå ført til at flere hytteeiere ikke får dispensasjon til å kjøre til hyttene sine, sa hun.

Praksis i dag er at kommunene kan gi tillatelse til bruk av snøskuter for transport av bagasje og utstyr, og hovedprinsippet er at avstanden på 2,5 kilometer skal måles i luftlinje.

– Luftlinjen kan i mange tilfeller være bare to kilometer, mens faktisk kjørelengde kan være mye mer, sa hun.

Borch mener dette er en sak kommunene selv bør kunne avgjøre uten et strengt regelverk som setter begrensninger på kjørelengde.

– Dette er vedtak kommunene selv bør få gjøre, uten et strengt og byråkratisk regelverk. Forskriften er dessverre nå blitt en utfordring for mange hytteeiere og det er sterkt beklagelig.

Borch poengterer at ved å fjerne kilometerregelen ikke er et frislipp, men en fornuftig forvaltning som også bidrar til å bedre folkehelse og friluftsliv.

– Det er klart at mange familier i dag kjører til hytta med bagasjen, og bruker hytta til både å være ute og til fysiske aktiviteter som skiturer og friluftsliv, sa hun.