Det skjer etter en lang prosess der han har gått flere runder med seg selv og familien.

– Jeg synes vi har fått til mye bra i Harstad de siste årene. Blant annet har vi brukt mange millioner på å gjøre sentrum mer attraktiv slik at vi får flere folk til byen. Jeg gleder meg til å være med på den videre utviklingen av byen, sier Ludviksen.

Kritiserer egen regjering

Senterpartiets toppkandidat legger ikke skjul på at han er misfornøyd med egen regjering, og er ikke redd for å si hva han mener.

– Det regjeringen holder på med nå er forferdelig vanskelig å forklare overfor velgerne. Ikke minst gjelder det beskatningen av oppdrettsnæringen. Jeg mener også at det statsbudsjettet regjeringen nå legger fram, gir en altfor høy belastning på den enkelte. Denne regjeringen kommer til å bli husket for «å følge situasjonen nøye», og for å vente lenge med alle avgjørelser som tas, sier han.

Som politiker har han mest lyst til å gjøre de gode tingene som gleder befolkningen, men varaordføreren erkjenner at tunge avgjørelser også må tas.

Varaordfører Espen A. Ludviksen (Sp) i lekeparken nedenfor rådhuset. Foto: Frank R. Roksøy

400 færre elever

– Noen spesielle tunge avgjørelser du tenker på?

– Nå har jo kommunedirektøren foreslått at vi må skyve på nybygg for Rødskolen og Kanebogen skole. Dette synes jeg er kjempevanskelig, men som ansvarlig politiker er man nødt til å foreta vanskelige valg. Men det er helt nødvendig når vi vet at det blir 117 færre elever bare i løpet av to år. I løpet av få år blir det 400 færre elever i grunnskolen. Det må nødvendigvis få konsekvenser, sier Ludviksen.

Han har selv en datter som går i tredje klasse på Rødskolen, og vet at skolen er i dårlig stand.

– Verken Rødskolen eller Kanebogen skole holder mål, og vi må se etter muligheter for å få det til. Men i nær fremtid, ser det vanskelig ut, sier Ludviksen.

LITE DRAHJELP: Varaordfører Espen Ludviksen er sterkt kritisk til sin egen regjering, og har problemer med å forklare velgerne hvorfor regjeringen må vurdere nøye før de tar avgjørelser. Foto: Frank R. Roksøy

150 nye eldreplasser

De neste årene må politikerne prioritere helse og omsorgssektoren.

– Det er åpenbart at vi trenger nye boliger med heldøgns omsorg og nye sykehjemsplasser. Befolkningen blir eldre, og i løpet av de neste 12 årene vil det være behov for 150 nye heldøgns omsorgsplasser, sier han.

Varaordføreren er skuffet over at regjeringen foreslår å kutte stimuleringstilskuddet fra Husbanken til nye sykehjem og omsorgs neste år.

– Hvis regjeringens forslag blir vedtatt, og videreført i årene fremover, vil dette få stor betydning for kommunens mulighet til å gjøre nødvendige investeringer i heldøgns plasser, sier varaordfører Espen Ludviksen.