Hva skjer hvis barn får frie tøyler og kan bestemme i hverdagen og på fest. Slik som i Barnebyen og Barnebaren? Vel, det ville i alle fall blitt en dag under Festspillene 2024 der alle voksne må svare ja på spørsmål fra barn. Lurt.

Jeg ser også at vannkrig er en usedvanlig effektiv måte å få opp pulsen på blant aktører og publikum. Spesielt når det kommer uventet og vannslangen håndteres i grenseland mellom lekent og uvørent. Det er notert i ideboka.

Det skjer også uventede ting på avslutningsforestillingene til de ulike NUK-kursene. De bruker å være blant de mest rørende forestillingene jeg er på. Jeg husker enda mitt sterkeste øyeblikk på Festspillene i 2019.

Det var samspillet mellom Trym Øymo Solbakk med sine funksjonsnedsettelser, på piano, og verdensberømte Svante Henryson på cello. Det var et stort kunstnerisk øyeblikk som ga meg gåsehud, uavhengig av funksjonsdyktighet og kapasitet. Det viser at det bor uendelig mye mer i mennesket enn det man ser.

Slik er det også med teatergruppen Back to Back Theatre. Den er på Festspillene med filmen Shadow, som vises fredag i Harstad kino. Det er et mesterverk av en film, som blant annet vant publikumsprisen under filmfestivalen South By Southwest (SXSW) i 2022, samme år som det vant verdens største teaterpris, Den internasjonale Ibsenprisen.

Det spesielle med teateret – og filmen - er at alle skuespillerne i ensemblet har normbrytende funksjonsvariasjoner. Harstad-regionen har en lang tradisjon og historie med å være ivaretagende og inkluderende, så dette er en film som passer utrolig godt her.

En annen som er opptatt av tradisjon og historie, er Stein Torleif Bjella. Han er sistemann ut i storsalsrekka vår, og er en av landets aller beste musikalske historiefortellere. Som teateret, har også Bjella vunnet en rekke priser, og er av de mest folkelige artistene vi har.

Bare spør de som var på programslippet i mars. Han hadde alene publikum i sin hule hånd, det var latter og smil og en svært varm og fin tone mellom ham og salen. Nå kommer Bjella tilbake med fullt band – i vår egen storstue. Jeg tror det blir en flott start på sommerkvelden fredag. Håper vi sees der.