Du er klar for en toukers feire i utlandet, og på trappa hjemme har du satt fram to skåler med vann og mat til familiens katt. Dyret klarer vel seg selv på egen hånd? Nei, mener Rita Øien, leder av Dyrebeskyttelsen Harstad.

– Det er ikke slik at katten har ni liv. Noen må ha ansvar for dyret mens eierne er borte, sier Øien.

– Noen må ha ansvar

I forbindelse med ferietiden har Dyrebeskyttelsen Harstad mottatt bekymringsmeldinger fra folk som ser nabokatta bli overlatt til seg selv mens eierne drar på feire.

– Når man setter frem mat på trappa kan andre katter spise av det. I tilfellene hvor vi har fått melding om dette, er det naboer som synes synd på dyet, og som har varslet fra til oss.

Øien understreker at Dyrebeskyttelsen får bekymringsmeldinger hele året, men at det er litt flere slike meldinger når ferien setter inn.

– Når vi får slike meldinger fra bekymrede naboer, oppfordrer vi dem til å fortsette å gi katten mat slik at dyret ikke sulter eller søker mat andre steder. Vi tar også kontakt med eieren av dyret.

– Stort hjerte

Mange hjemløse katter står på venteliste før de kan bli tatt inn hos Dyrebeskyttelsen Harstad.

– Ventelista blir bare lengre og lengre. Vi har ikke anledning til å passe katter mens eierne er på ferie, sier Øien.

Kattene i Dyrebeskyttelsens lokale på Seljestad er dyr som er født ute eller forlatt av de tidligere eierne. En del kommer fra hjem hvor familier ikke kan ha dyr av forskjellige årsaker.

– Det virker som om folk har et stort hjerte for dyr. Mange bryr seg, men det er også slik at noen ikke er like flinke til å ta vare på dyrene sine.

– Knyttet til dyrene

Marie Modal, daglig leder og veterinær ved Harstad Dyreklinikk, mener bevisstheten rundt hold av kjæledyr har blitt mye bedre.

– Det er lite bruk og kast av kjæledyr. Mange blir veldig følelsesmessig knyttet til dyrene. Vi ser mer en utvikling i annen retning - at folk ønsker å tilpasse seg en hverdag å gi dyrene det beste.

– Det har sammenheng med at dyrene er syke og gamle. Da er ferien en fin tid for å ta en slik avgjørelse. Å ta farvel med et dyr er tøft for de fleste familier.