Johnny Kristiansen (SV) vil avvikle Harstad havn som foretak, men vente til over valget med å fremme forslaget.

I dag tok han opp saken i en interpellasjon i kommunestyret.

Bakgrunnen er de betydelige konfliktene som har oppstått mellom havneeier Harstad kommune  og havneledelsen i forbindelse med utarbeidelse av sentrumsplanen.

- Et vedtak om helhetlig planlegging for Harstad sentrum, inkludert havna, ble fullstendig torpedert av at foretaket Harstad Havn satte i gang  en egen prosess, uten å ta hensyn til helheten i planen. Havneledelsen har i denne prosessen helt åpenbart ikke forvaltet Harstad kommunes formål og interesse. De har derimot kjørt et konfliktløp mot kommunen, melder Kristiansen.

- Etter hvert har også havneledelsen gått hardt ut mot Statens vegvesen. Det er helt åpenbart at havnestyret ved havnestyrets leder har brutt alle fullmakter som er gitt havnestyret, sa Kristiansen i interpellasjonen.

- Han mener det ikke hører hjemme noen steder at et kommunalt foretak går ut i offentlig kamp mot sin egen eier.

- Kristiansen viser til at styrets leder Helge Eriksen offentlig har uttalt at Harstad kommunes opptreden i saken minnet om ”Nord-Korea”.

- Dette uttaler den øverste ansvarlige for et kommunalt eid foretak. Uten en god og tillitsfull styringsdialog mellom eier og foretaket Harstad Havn kan ikke foretaket fortsette som ansvarlig for virksomheten, mener Kristiansen.

- Han mener styret og administrativ ledelse av havna har opptrådt på en måte som har vært skadelig for utviklingen av Harstad havn.

- Dette er helt uakseptabelt og må få konsekvenser. Harstad SV vil ha havnas virksomhet organisert som en enhet underlagt rådmannen, sa Kristiansen.

Ordfører Marianne Bremnes mener Kristiansen tar opp en viktig problemstilling, og ser at dette er noe som bør debatteres.

- Ordføreren er ikke fremmed for å vurdere hvordan havnevirksomheten skal være organisert i fremtiden. Jeg mener imidlertid at en slik prosess må ha en forankring i kommunestyret, sa Bremnes.

- Hun synes ikke det siste møtet i kommunestyret før valget er rette tidspunkt å starte en eventuell prosess om organisering av havnevirksomheten.