Helge Eriksen målbærer naboenes fortvilelse over at kloakken fra tre hus like ved den gamle planteskolen i Ervik ligger oppe i dagen.

– Naboen fortalte i går at kloakken kommer ut i dagen på nedsiden av fylkesveien, sier han og mener å vite årsaken til problemet:

– Dette har skjedd nå når tungtrafikken fra asfaltverket på Skjerstad startet opp for sesongen.

– Veiskuldra er så nedkjørt at det har ført til brudd i kloakkrøret.

Hvor nedkjørt forklarer han slik:

– Hvis vi legger et vater på tvers av veien vil det vise seg at veien er 20 centimeter lavere på kanten enn midten.

Advarte

Eriksen, og flere med ham, advarte i sin tid mot å plassere asfaltverket på Skjerstad.

– Da asfaltverket ble etablert sa vi at det ville skje noe, og nå har det skjedd. Veien er seget ned og har ødelagt en skjøt i kloakkrøret.

– Det var snakk om at asfaltverket ikke skulle legges til Skjerstad på grunn av denne veien, som ikke var bygd for å tåle tungtrafikk. Det ser vi resultatet av nå.

Vinden i ryggen

Den delen som går inn til det kommunale kloakkrøret ligger oppe i dagen. Opp av jorda kommer alt hva naboene helst hadde sett havnet i det kommunale systemet.

– Den kommunale kloakken går langs veien, og alle beboerne på oversiden av veien er koblet på denne, sier Eriksen.

Nedover jordet, der planteskolen en gang var, ligger kloakken. Dopapir og menneskelig avføring ligger i dagen. Heldigvis for den som gikk forbi i går var vindretningen god.

– Vi har heldigvis vinden i ryggen, så vi kjenner ikke lukta, sier han og tenker på hva en varm sommerdag med et vinddrag mot husene vil bety.

Ikke kommunalt ansvar

Helge Eriksen forteller at han har vært i kontakt med kommunen i sakens anledning.

– De forteller at de ikke har noe med dette å gjøre. Om det er de som står for tungtrafikken eller om det er fylkeskommunen som har ansvaret for dette, vet jeg ikke, men vi kan i alle fall ikke ha det slik, og sier etter å ha tenkt seg litt om:

– Ingen kan forlange at det er vi beboerne som skal ordne opp.

– Vi er rett og slett fortvilt, slår Helge Eriksen fast.