Elisabeth Balteskard, daglig leder i Northern Lights Salmon, informerte i torsdagens møte om søknaden deres om dispensasjon fra kommuneplan. Dette for å skaffe en ekstra lokalitet til oppdrettsvirksomheten de driver i Astafjordbassenget.

Hun argumenterte ved at de med en ny lokalitet på Sandstrand, kan få behov for fire-seks heltidsstillinger på den nye lokaliteten. De ønsker primært å ansette lokalt fra Sandstrand eller Tovik, da arbeiderne får kort vei til arbeidsplassen.

Vil forbli liten

– Vi ønsker å forbli en av de mindre oppdretterne som ikke er oppkjøpt, men da vi må ha marginene på plass med en lokalitet til. Vi er en aktør som alltid vil ha sterk tilknytning til lokalmiljøet, sa Balteskard.

De driver fra før blant annet lokalitetene Ystevika og Hestvika i Skånland, samt to over fjorden i Ibestad. Nå trenger de en lokalitet til i et annet produksjonsområde, på grunn av at man trenger hviletid innimellom på lokalitetene.

– Alfa omega for oss er lokalitetene. En ny lokalitet her vil hjelpe oss til å drive mer effektivt. Da kan vi spre utsett av smolt slik at man får mindre risiko for sykdom og blir mer bærekraftig. Da kan vi ha slakteklar fisk hele året, sa Balteskard.

Kysttorsken

Men det kom flere kritiske spørsmål i folkemøtet.

Ulf Nilsen var opptatt av kysttorsken.

– Den har gått ned i antall på generell basis, men i Vågsfjordbassenget er det en bra bestand.

– Den kommer inn her til gytefelt i Tennevik, til ut i april/mai. Den siger inn mot land i disse dager og jeg tror nok det går fint i forhold til et oppdrettsanlegg, men er bekymret i forhold til yngelen når det gytes utpå vårparten. Den flyter da ut og kanskje møter på giftstoffer fra anlegget, som må til for å ta knekken på lakselusa.

– I stedet tar den knekken på maten som yngelen må ha. Derfor tror jeg det er feil plassering av dette anlegget, spurte Ulf Nilsen.

– Naturperle

Tidligere ordfører Svein Berg var også skeptisk. Han liker ikke at anlegget skal etableres i NFFF-område.

– Jeg er glad for at vi har ei sterk næring her med lokale eiere. Jeg er ikke for eller imot næringen, men det handler om å legge dette i et NFFF-område.

– Dette er en naturperle og det blir prinsipielt galt å ta et område som er til glede og nytte for folk. Kan man ikke legge det til et område som er satt av til oppdrett, sa Berg.

– I Skånland er det bare tre områder som er satt av til akvakultur, alt annet er NFFF, så det er ikke noe annet å søke på, kvitterte Åse Marie Valen Olsen, daglig leder i Sørrollnesfisk.

Søkerne fikk også forklart at avlusingsmetodene har vært gjennom en rivende utvikling, og at man i nær fremtid nærmest ikke vil ha kjemikalier i dette.

Positivt

Noen i lokalbefolkningen talte også for å etablere et anlegg utenfor bygda.

– Vi har lenge sett etter muligheten for å skaffe arbeidsplasser til midt-kommunen. Nå har vi et stort potensial med den mest utviklingsdyktige næringen vi har i Nord-Norge og landet for øvrig.

– Vi låser ikke noe om vi lar dem slippe til. Det kan jo fjernes hvis her viser seg å bli bunnfall som vi ikke vil ha, sa Helge Nilsen.

En annen mente at seibestanden hadde tatt seg opp som følge av merdene i fjorden, og viste til økning av fremmedfiskere i området.

Teknisk sjef Jan Egil Strand i kommunen og Laila Benjaminsen i Planutvalget, tar nå med seg innspillene fra folket, i vurderingen på om de skal ta opp saken om dispensasjonssøknaden på nytt.

MØTTE FOLKET: Elisabeth Balteskard i Northern Lights Salmon og Åse Marie Valen Olsen i Sørrolnesfisk møtte folk. Foto: Tone Anita Karlsen
ENGASJERT: Svein Berg, tidligere ordfører, var en av dem som tok ordet i folkemøtet. Foto: Tone Anita Karlsen