Ingenting å frykte, ifølge Luftambulanse HF. På Evenes er det normal aktivitet, helikoptrene letter og lander, og pilotene er på jobb, så hvis ulykken er ute, skal de være på plass.

Basen på Evenes styres av staten gjennom Luftambulanse HF. Stiftelsen Norsk Luftambulanse har driftet basen på vegne av staten de tre første årene som basen nå har vært i drift. Basen på Evenes åpnet i mai 2015, og denne første kontrakten går ut nå tre år etter, torsdag 31. mai 2018. Men da anbudsrunden for de neste seks, pluss to ganger to år, ble lyst ut i 2016, vant igjen stiftelsen Norsk Luftambulanse anbudsrunden for legehelikoptre. Denne nye kontrakten gjelder dermed trolig i ti år fremover, fra fredag denne uka.

Pilotene på Evenes er ansatt, og vil dermed fortsatt være ansatt i Norsk Luftambulanse, så her er bemanningen normal.

– Vi har helt normal aktivitet på Evenes, sier rådgiver Mariann Hunstad i Luftambulansetjenesten.

Les mer: Først i verden med nytt helikopter

Fra Evenes opererer kun helikoptre, og ikke fly, så turbulensen rundt driften av ambulanseflyene, har altså ingenting med denne basen å gjøre.

Når det gjelder ambulansefly-debatten, så er det ventet at helsekomiteen på Stortinget skal gi sin innstilling i saken om ambulansefly torsdag 31. mai, og saken skal behandles i Stortinget 7. juni. Rødt har foreslått at helseministeren skal annullere kontrakten med operatøren Babcock, som etter planen skal overta all ambulanseflydrift i Nord-Norge neste sommer. Men det er politisk uenighet om forslaget til Rødt. Ap og KrF vil ifølge NRK for eksempel heller pålegge regjeringen å finne en løsning på saken, enten gjennom forhandlinger med operatøren eller ny anbudsrunde.

– Vi har normal drift i hele Nord-Norge nå. Vi har faktisk aldri hatt så god beredskap som nå på grunn av at vi har satt inn ekstra ressurser, legger Mariann Hunstad i Luftambulansen HF til, om den totale situasjonen.

Blant annet er to ambulansehelikopter fra Forsvaret stasjonert i ekstra døgnberedskap i Kirkenes og Lakselv (Banak). Helse Nord melder at ni av ni fly er i beredskap onsdag 30. mai.

Les også: Takker luftens helter for livet