Et enstemmig kommunestyre vedtok torsdag ikke å leie ut kommunal grunn til sirkus som har ville dyr inntil nye nasjonale forskrifter er på plass.

Bakgrunnen var en interpellasjon fra Venstres Maria Serafia Fjellstad rundt dyrevelferd i sirkus.

– Harstad må gå foran og vise at vi ikke ønsker ville dyr i sirkus, sa Fjellstad.

Vedtaket var på mange måter overraskende ettersom ordfører Marianne Bremnes uttalte følgende i sitt svar på interpellasjone:

Støtte fra ungdommen

– Skal et forbud gjennomføre vil dette vil bety at administrasjonen må bruke ressurser på å lage et regelverk, kontrollere og følge opp brudd på regelverket. I en hverdag med behov for sterk prioritering av oppgaver, mener ordføreren at dette er oppgaver kommunen ikke bør påta seg, sa Bremnes, som ville vente på en ny, nasjonal lovgivning.

Venstres Maria Serafia Fjellstad fikk god hjelp fra og Frps gruppeleder Hanne CS Iversen og ungdomsrådets Elise Jenssen

–I denne saken ønsker vi å tale for dem som ikke har en stemme, altså elefantene, sa en engasjert og velformulert Jenssen.

Hun mislikte forøvrig sterkt at ordføreren argumenterte med at administrasjonen ikke har ressurser til å prioritere en slik sak. Jenssen viste til at ville dyr skal behandles med respekt og omtanke.

– Elefanter er utrolig intelligente dyr. De trives ikke i en trang lastrebil på norske veier. Sirkus-elefanter blir utsatt for både fysisk og psykisk vold. Mange andre kommuner har sagt nei til å leie ut områder til aktører med ville dyr. Jeg håper og tror at Harstad gjør det samme, sa Jenssen.

Ros til Maria

Fremskrittspartiets Hanne CS Iversen roste Fjellstad for å ta opp saken, og fremmet et forslag som på en elegant måte gjorde at selv ordføreren ikke lenger hadde noen innvendinger.

– Jeg har valgt ikke å ta med mine barn på sirkus som har elefanter. Vi er mange som føler sterkt for dyr som ikke har det så bra, sa Iversen.

Landbruks- og matdepartementet er i ferd med å lage en ny forskrift om dyr i sirkus. Inntil den foreligger vil ikke kommunen leie ut områder til Sirkus Arnardo eller andre som har ville dyr i manesjen.

Saken startet i 2014 da Tromsø var først ute med å si nei til sirkus med ville dyr. Siden den gangen har flere kommuner sluttet seg til.

Maria Safia Fjellstad Foto: Øivind Arvola