Byen Harstads Venner (BHV) har tidligere gitt innspill til arbeidet med Sentrumsplanen og spesielt Ottar Håløygsplass (OHP). Vi har også sett på hvilke konsekvenser pågående planer for indre havn har for Ottar Håløygsplass. Med bakgrunn i dette vil vi gjøre byens befolkning oppmerksom på hva som er i ferd med å skje i dette området. Vi har stilt politikerene følgende spørsmål:

- Kjenner dere som politikere til de begrensninger som foreligger med hensyn til å utnytte OHP til park som vist i Sentrumsplanen ?

- Mener dere at OHP er stor nok til å lage en grønn lunge og i tillegg utvikle OHP til en flott park utifra de oppsummeringer og betraktninger vi har gjort nedenfor?

- Hvorledes tenker dere å sikre at OHP blir den parken det er satt så store forventninger til fra dere politikere og som innbyggerne nå ser fram til?

- Hva tenker dere om at kravet til egen parkeringsplass for båthavna er frafalt? Parkering er nå planlagt på de øvrige offentlige plassene i sentrum.

- Hvordan ser dere på at deler av båthavna er tatt i bruk uten at OHP er opparbeidet?

- Hvordan vil dere sikre at plan og bestemmelser følges av kommunens egne tiltak?

- Hvilket tidsperspektiv legger dere i ordet langsiktig når det gjelder Sentrumsplanen?

Vi i BHV er opptatt av utviklingen i sentrum og ønsker et samarbeid med administrasjon og politikere. Når vi nå ser at også Sentrumsplanen kan omgjøres etter 6 måneder opplever vi det uttrygt. Hvilke grep vil dere ta for at innbyggerne i byen vår skal ha tillit til vedtak som gjøres?

BHV redegjør her for bakgrunn og argumentasjon for spørsmålene:

Dette sier Sentrumsplanen. Sentrumsplanen gir føringer for videre utvikling i sentrum og BHV trekker fram følgende tekst;

I kap. 3.6 Byrom og rekreasjon.

Byrom, parker, lekeplasser og bilfrie områder gir «pauser» til det livlige bymiljøet. Generalhagen er Harstads sentrumspark, og brukes flittig av mange brukergrupper. Andre «pusterom» i byen er torget og gågata, samt havnepromenaden ut til kulturhuset.

Ved bedre tilrettelegging av dagens områder og nye, bør det være fokus på «bruk året rundt». Harstad kan ha fine sommerdager der parkene fremstår grønne og blomstrende. Mesteparten av året er det imidlertid ikke slik, og uterom som tilrettelegger for lek og annen bruk året rundt vil berike byen til alle årstider. Tilrettelagt arena for kulturopplevelser, piknikområder, lekeplasser, skøytebane,akebakke, og lignende kan trekke folk til byrom året rundt, også om vinteren.

Tilrettelegging for kultur- og fritidsopplevelser i byrom.

Byrom, parker og rekreasjonsområder må betraktes og utvikles med fokus på størrelse, funksjon og beliggenhet i sentrum.

I planbeskrivelsen av 18.11.2016 som ble vedtatt av bystyret 08.12.2016 fremkommer følgende: «Harstad sentrum får med dette en helhetlig plan for utvikling av sentrum. En kommunedelplan for sentrum som synliggjør potensialet for vekst og byutvikling. Planen har virkning gjennom perioden 2016 - 2028 - 12 år. Strategien som legges i planen skal ha et siktemål å legge til rette for en utvikling i et 20 - 50 års perspektiv. Harstad by må planlegges langsiktig, bygge videre på eksisterende forutsetninger og utvikles gradvis. Slik kan vi oppnå en bærekraftig utvikling av Harstad sentrum, økonomisk, sosialt og miljømessig. «

Forventninger til Ottar Håløygs plass som park og en grønn lunge?

I forbindelse med en sak om Gammelbrygga mener Einar Mustaparta i HT den 3.november 2017, at det må være mulig å utvikle Ottar Håløygsplass til en flott park uten at Gammelbrygga skal være en del av den. Videre; « Ottar Håløygsplass er stor nok til at man kan lage en grønn lunge.»

HT 10. nov. 2017 viser havnestyret på befaring på Ottar Håløygsplass. Artikkelen beskriver hva som er gjort i havneområdet og hvilke tiltak som planlegges.

Overskriften er : En maritim oase.

« Harstad havn ønsker å bidra med sitt for å øke trivselen i Harstad sentrum. Dette bidraget er ikke småtterier. Leder for havnestyret Jan Fjelstad (V) sier at havna skal være en positiv ressurs for det fremtidige Harstad sentrum.

Fjellstad gleder seg til det han vil skal skje med «Stien langs sjøen». Her skal havna bidra med å gjøre denne enda mer attraktiv med spennende skulpturer og kunst. Han ser også for seg at at moloen blir brukt til ulike utstillinger. ”Stien langs sjøen” og moloen gir muligheter for både ny kunnskap og gode opplevelser, sier Fjellstad.

Han tror også at Ottar Håløygs plass, med Gammelbrygga som et sentralt bygg, kan bli en maritim oase i byen. «

Både Sentrumsplanen og forannevnte uttalelser skaper forventninger til utviklingen av OHP som park - grønn lunge - maritim oase samt del av kunststien.

Vi i BHV, og mange innbyggere og besøkende som vi snakker med, har forventninger til utviklingen av OHP som en grønn lunge og universell møteplass. Det er naturlig for mennesker å trekke mot havet « i storm og stilla.» Vi ser området som en helhet med kunststien/ ”Stien langs sjøen”, Gammelbrygga med ulike tilbud, gjeste - og veteranbåthavn og OHP til rekreasjon, samvær, lek og annet.

Etter grundig gjennomgang av Sentrumsplanen, forslag til reguleringsplan for småbåthavna og signaler som er presentert, har vi vurdert konsekvensene av disse:

Ottar Håløygsplass (ca 2700 m2) består i dag av eksisterende parkeringsplass med trafikkareal (ca 1200 m2), Havnepaviljongen med uteplass (ca 600 m2), deler av havnepromenaden (ca 450 m2) og en liten stripe grønn plen med benker og byste, skulpturer og et anker (ca 450 m2).

Sentrumsplanenens bestemmelser.

I Sentrumsplanen er hele arealet avsatt til park (GP1_F Ottar Håløygs Plass), også der Havnepaviljongen ligger i dag. Eier har ikke lagt merknad til dette ved offentlig ettersyn i 2015 og 2016.

I bestemmelsene kan OHP benyttes som nærlekeplass/MUA (minste uteoppholdsareal) på minst 1000 m2. Det tillates etablert nødvendig parkering og servicebygg for drift av gjestehavn. Parkeringen skal også kunne benyttes av inntil 4 bobiler. Reguleringssplanen skal fastsette småbåthavnens utstrekning både i sjø og på land inklusive adkomst, parkering og servicefunksjoner (GP1_ F « Ottar Håløygsplass «). Det fremkommer at småbåthavna ikke tillates tatt i bruk før dette er opparbeidet.

Reguleringsplan (RP) - Småbåthavn Harstad sentrum.

I planmøte nr.1 den 20.01.2017 er det konkludert med at det ikke er krav om egen parkeringsplass. I planmøte nr. 2 den 20.06.2017 mellom Harstad Havn, Hinnstein og administrasjonen fremkommer; «Eksisterende gatekjøkken avsettes som eget formål (næring/bevertning/servicebygg) og planområdet justeres til å inkludere tilbygg/glassveranda. Det må også tas med tilstrekkelig areal for fremtidig utvidelse av servicebygget. Plassbehov for servicebygg må utredes og beskrives i planen.»

Konsekvenser av bestemmelser og RP -småbåthavna.

Areal avsatt til park 2700 m2

Nærlekeplass(MUA) min 1000

Næringsbygg(Havnepaviljongen m/veranda) 600

Utvidelse servicebygg

100-200 -300? 200

Deler av havnepromenaden

450

4 parkeringsplasser + 4

bobilplasser + trafikkareal

550 2800 m2

NB ! Parkeringsarealet kan bli større avhengig av antall båtplasser/plassering/adkomst.

Parkarealet er her inndratt til fordel for næring og trafikkareal! Harstad havns forslag endrer Sentrumsplanen bare 6 måneder etter vedtak i bystyret. BHV regner med at dette ikke var intensjonen i Sentrumsplanen.

Etter denne gjennomgangen mener BHV at parken på Ottar Håløygsplass er under sterkt press for annen utnyttelse enn det som er vist og forespeilet i plankartet for Sentrumsplanen.

For å kunne utvikle OHP til det som er beskrevet i kommuneplanen og Sentrumsplanen som større sammenhengende parker, grøntarealer, rekreasjonsområder, møteplasser, grønne lunger, byrom samt areal for kultur og fritidsopplevelser, mener BHV at det beste alternativet vil være å benytte deler av Gammelbrygga til servicebygg for gjestehavna. For å få den parken som området fortjener foreslår vi også å flytte bobilparkeringen f. eks til Larsneset.

Byen Harstads Venner velger å publisere dette fordi vi tror at få vet hvilke press dette attraktive og mye brukte sentrumsområdet vårt er utsatt for. Vi ber administrasjon og politikere om å følge Sentrumsplanen i sin videre utvikling av området.

Per Åge Hansen, Ragnhild Sundby Skogstrand, Jens Hind, Åshild Nilsen og May Britt Aldén.