– Dette er et overvåkingskamera for hjemmebruk. Det har mange huseiere oppdaget, sier Jens Christian Helgesen i SecuriNord.

Han har i mange år jobbet med installasjon av alarmer og sikkerhetsløsninger for blant annet Securitas gjennom selskapet SecuriNord. Selskapet etablerte nylig seg med butikklokaler i Hans Egedes gate bak Generalhagen i Harstad sentrum.

Overvåking

- Vi merker godt at det er mange som er opptatt av å sikre hjemmene sine før de reiser på ferie, forteller Helgesen.

- Det er svært mange som ønsker å bruke smarttelefonen til å sjekke hvordan det står til hjemme når de er bortreist. Mange har den siste uke før feriestart anskaffet seg et eget kamera som de har hengende innendørs i stua for å se at det ikke er ubudne gjester der mens de er borte, sier Helgesen.

Det er en type innendørskamera som mange ønsker seg.

- Jeg tror vi har solgt 20 stykker av denne typen den siste uken. Fordelen med dette er at det er enkelt å installere. Dette er noe kundene enkelt kan gjøre selv, sier han.

Det eneste kravet er at det er en strømkilde til kameraet og at det er tilkobling til et nettverk, for eksempel wi-fi. Den har også minnekort. Hovedsaken er at de som har et slikt kamera hjemme kan kommunisere til kameraet via sin smarttelefon, sier Jens Christian Helgesen.

Det har kommet mange nye apper som fenger.

- Mange synes det er flott å ha et kamera stående for eksempel i stuen. De sjekker hjemmekameraet fra mobilen når de er bortreist. Og kan få varsel ved bevegelse foran kamera eventuell ved en lyd i hjemmet rett til sin smarttelefon.

- Dette er nok en av årsakene til at folk bruker noen tusenlapper ekstra på et slikt utstyr, sier Jens Christian Helgesen, om hva som er den siste trenden innen sikring av hjem i ferien sommeren 2016.

Det finnes også typer kamera som er beregnet for utendørs overvåking av inngang og gårdsplass.

Dørene åpnes

– Det er mye som kan styres via en smarttelefon. Det er mange som styrer dørlåsene elektronisk via en smarttelefon, sier han.

– Vi har de seneste årene jobbet mye med montering av lås i bygg hos næringslivet i Harstad-området, sier Helgesen.

Det er også mange som er opptatt av dørlåser i det private.

– Det er også på denne fronten svært mange som går over fra nøkler til tastelås, sier han, om hva som skjer om dagen når det gjelder lås, beslag og sikkerhetsløsninger.

– Det finnes flere varianter innen tastelås. Det er mange barnefamilier som velger denne varianten. Det er mer praktisk for barna å huske en kode, fremfor å bære en nøkkel med seg hele tiden, forklarer han.

– Det er også de som går for elektroniske låser. Disse kan også åpnes og stenges via smarttelefonen, sier Jens Christian Helgesen, om noe av det som skjer for å sikre seg mot uønsket besøk i det private hjem.

Han står i butikklokalene som i sin tid rommet PIBO Optikk. Nå er synstester byttet ut med slipeutstyr for nøkler.

– Det er mange som er innom for å få slipt nøkler. Dette er en av våre største kundegrupper i butikken, sier Helgesen, som jobber i en bransje der kundene har stort fokus på sikring av arbeidsplasser, hytte og hjem.

LÅS: - Det er i den senere tid flere som går over fra nøkkel til kodelås. Spesielt de som har skolebarn i huset, sier Jens Chr. Helgesen, om hva huseiere gjør for å sikre egen bolig i hverdag og i ferietiden. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa