Ifølge banksjef Tore Karlsen har de to bankene hatt samtaler om en mulig fusjon siden slutten av 2017.

– Jeg mener det er viktig å se hvilke muligheter som ligger i en samhandling mellom oss og Lofoten Sparebank. Uansett hva utfallet blir av disse fusjonssamtalene vil begge bankene beholde sitt lokale eierskap.

– Styrene har lagt som premiss for en fusjon at ingen ansatte sies opp som følge av fusjonen, sier Karlsen.

– Det vil bli et eget navn på den nye banken, men begge bankene vil beholde sine opprinnelige navn som en underdel av det nye navnet, legger Karlsen til.

Ønske om å være i førersete

Lofoten Sparebank og Harstad Sparebank har sterke posisjoner i sine markedsområder. Det er en sentral premiss for styrene at dette videreføres og forsterkes.

Bakgrunnen for drøftelsene om en mulig fusjon av de to lokale sparebankene, er et ønske om å være i førersetet i møtet med en stadig mer krevende fremtid. Bankene ønsker å videreutvikle sterke og kompetente fagmiljøer og være en god og attraktiv arbeidsgiver.

Dette anses som viktig for fortsatt å kunne opprettholde konkurransekraft samt fortsatt bidra til utviklingen av lokalt næringsliv og aktive lokalsamfunn, heter det i en pressemelding fra de to bankene.

6 milliarder i forretningskapital

Ifølge Tore Karlsen er Harstad Sparebank nærmere tre ganger større en Lofoten Sparebank, noe også regnskapene til de to bankene viser.

Harstad Sparebank har en egenkapital på 472 millioner, mens tallene for Lofoten Sparebank per 31.12 2017 viser at bankens egenkapital er på 142 millioner.

Basert på bankenes regnskaper per fjerde kvartal 2017 vil den sammensluttede banken ha en forretningskapital på 6,05 milliarder og 33 årsverk.

Alt på plass i år

– En endelig beslutning om fusjon vil nok ikke foreligge før over sommeren dersom de to bankenes generalforsamlinger vedtar dette. Deretter vil det nok ta ytterligere noe tid før alle formaliteter er ordnet. Men forhåpentligvis er alt på plass i god tid før vi skriver 2019, sier Tore Karlsen.