– En misligholdt faktura med kommunale avgifter er en av få krav kommunen kan sende direkte til tingretten for begjæring av tvangssalg.

Det sier kemner Merete Dalsegg i Harstad kommune.

– Folk får hovedfaktura i mars, juni, september og november hvert år. Betales ikke denne får de to påminnelser. Så sendes saken til tingretten, sier hun.

Sendes ut 44.500 faktura

Kommunen tar inn nærmere 240 millioner kroner årlig i gebyrer.

11.125 husholdninger får faktura med kommunale gebyr fire ganger i året. Totalt sendes det ut 44.500 fakturaer. 7,6 prosent av husstandene betalte ikke den første fakturaen i fjor. Dermed fikk 3.400 husstander purring, og da betalte ytterligere 2.060. De resterende 1,340 måtte purres på ny. Da gjensto det 203 krav, disse gikk til tingretten med begjæring om tvangssalg.

– Når fakturaen kommer så langt, har den opprinnelige fakturaen blitt påført 13.953 kroner i gebyr. Det er mye når regningen opprinnelig kan være på for eksempel 5.000 kroner, sier Dalsegg.

Hun forteller at det er noen husstander som går igjen av de som ikke betaler, og i tillegg kommer det ved hvert kvartal nye som må purres.

Dalsegg er tydelig på at kommunen skal ha pengene inn.

– Kommunale gebyr prioriteres foran banklån og andre krav. Når en bolig tvangsselges, er vi sikret pengene, sier hun.

– Kan ikke slurve med økonomi

Skatteetaten ønsker at folk tar kontakt om det har oppstått et økonomisk uføre.

I lørdagens Harstad Tidende fikk kemneren kritikk fra Trondenes tingrett, for at de som ringte ikke kom gjennom på telefonen.

– Dette er en kritikk som vi har tatt på alvor. Vi håper det er et tilbakelagt stadium, for vi har endret rutinene. Kommer du ikke gjennom skal du bli kontaktet, sier hun.

Samtidig har Dalsegg en klar oppfordring til husstander som har utfordringer i privatøkonomien.

– Husholdningsregnskapet kan man ikke slurve med. Det å betale lån, kommunale avgifter, strøm og boligforsikring må prioriteres. Det er faste utgifter som alle vet om. Det koster å ha egen bolig, sier hun.

For de som merker at de ikke vil klare sine økonomiske forpliktelser, har Dalsegg ett eneste råd:

– Kontakt en rådgiver i banken så raskt som mulig. De kan hjelpe deg med å få oversikten. Du kan også kontakte Nav, som har egne rådgivere. Det du ikke bør gjøre, er å la tiden gå og håpe at alt går over. Dette er et problem som ikke forsvinner, sier hun. Og hun legger til med bestemt stemme.

– Jeg er sterkt imot alle former for blankolån med høy rente. De som mener de trenger å ta opp denne type lån, er de som absolutt må unngå dem, sier hun.

Dialog: Kemner Merete Dalsegg i Harstad kommune sier de er åpne for dialog med de som sliter med å betale. Hun sier at de som ringer, skal få svar, eller bli oppringt. Foto: Odd Leif Andreassen Foto: Odd Leif Andreassen