Brannkonstabel Alf Jacob Salberg og hans kolleger arrangerte lørdag Beredskapsdagen, som var en stor suksess i fjor. Sammen med politiet, ambulansetjenesten og mange andre aktører informerte de barnefamilier om sine roller. Ett av formålene er at barn skal bli kjent med beredskapsaktørene i Harstad. Salberg er nemlig levende opptatt av å jobbe forebyggende mot barn, noe som har ført til at alle byens barnehager har jevnlig besøk av hovedpersonen, Brannbamsen Bjørnis.

Tullet på seg

Ideen klekket han ut da han leste om Bjørnis-konseptet, som allerede var etablert i Trøndelag Brann og Redningstjeneste.

– Jeg tente straks på ideen og fikk grønt lys fra ledelsen. Opprinnelig var tanken bak at barn som hadde vært involvert i brann eller ulykker der vi også var involvert, skulle få sin egen Bjørnis. Så vi kjøpte inn noen bamser, og siden har det bare tullet på seg. Med bakgrunn som barnehageassistent visste jeg at jeg trivdes med å jobbe med unger, forteller han.

Viktig bamse

I dag kan man trygt kalle Brannbamsen Bjørnis for Norges kanskje viktigste bamse. Ja, i alle fall Harstads viktigste bamse. For etter at Harstad ble brannstasjon nummer to i landet til å jobbe med Bjørnis, har Salberg utviklet et forebyggende prosjekt der alle førskolebarn har Bjørnis med seg hjem. Sammen med familien sjekker de brannsikkerhet og opplyser om brannvern. Røykvarslere, brannslukkere og brannstiger skal sjekkes, og øvelser skal gjennomføres rundt om i hjemmene. Resultatene har ikke latt vente på seg. Gode statistikker taler sitt tydelige språk etter mange besøk i byens barnehager de siste fire årene, skal vi tro brannkonstabel Salberg. Eller Brannmann Alf, som ungene ofte kaller ham.

Virkningsfullt

– Ungene får også med seg ei dagbok der de skriver hva de har gjort hjemme etter at vi har lært dem om brannsikkerhet. For å nevne noen eksempler så har over 1600 brannslukkingsapparater blitt sjekket, hvorav 66 har blitt byttet ut. Over 1100 barn har gått brannrunder, over 4700 røykvarslere er kontrollert og 376 nye montert. I tillegg har vi gitt ut 30 Bjørniser for å spre glede til barn som har vært involvert i triste hendelser. Erfaringene våre er bare gode. En unik måte å jobbe forebyggende på, spør du meg. Så enkelt, men så virkningsfullt, sier han, og legger til at konseptet er og skal være selvfinansierende.

– Hvis måten vi jobber på kan redde én person, er det vel verdt jobben. Jeg fortsetter gjerne førskoleprosjektet mitt med Bjørnis. Han er kommet til oss for å bli.

Tilfeldig

Selv hadde han ingen guttedrøm om å bli brannkonstabel. Han er nærmest oppvokst på gamle Kaffistova, der hans mor Ann Mari Salberg regjerte i mange år. Der begynte han tidlig sin jobbkarriere. I oppvasken. Han var ikke sikker på hva han ville bli når han ble stor, så det ble etter hvert jobber som dørvakt, lastebilsjåfør, barnehageassistent, vekter og badevakt. Inntil en tilfeldig hendelse inntraff. Noe som skulle bane vei for resten av yrkeslivet.

– Det var i 2005. Jeg var ute og kjørte da jeg oppdaget masse røyk fra et hus på Åsby. Jeg ville undersøke nærmere, og oppdaget at huset sto i brann. Kort fortalt endte det med at jeg løp inn og hentet ut personen som befant seg inne i huset. Etter den opplevelsen tenkte jeg at det måtte være kult å være brannmann. Hadde det ikke vært fint med en jobb der jeg kunne hjelpe andre, tenkte jeg.

Og brannmann ble han. Brannstasjonen ble riktig hylle.

– Jeg har det som plommen i egget. Vi er til for at innbyggerne skal føle seg trygge, og det gir en veldig god følelse. Jeg føler meg privilegert, sier han.

600 utrykninger

Harstad brann- og redningstjeneste har rundt 600 utrykninger i året. Men på langt nær alle involverer brann.

– Vi rykker ut og bistår ved trafikkulykker, drukningsulykker og andre hendelser. Vi jobber med andre ord mye bredere nå enn tidligere, og vi har et omfattende samarbeid med ambulansetjenesten og politiet. Blålysfamilien, som vi sier, jobber fantastisk godt sammen her i Harstad. Blant annet med jevnlige øvelser, sier han, og forteller videre om brannmannens hverdag, som heldigvis ikke dreier seg hovedsakelig om hyppige husbranner. Teoriøvelser og to halvannen timers treningsøkter med styrke- og kondisjonstrening er obligatorisk. Vedlikehold og testing av biler og utstyr hører også med.

Sterke sammen

– Vi jobber på en forholdsvis liten brannstasjon der alle må være dyktige på alle områder. Det er vi. Jeg vil si vi er særdeles godt rustet. Blant de ansatte har vi blant annet ingeniører, bilmekanikere, rørleggere, elektrikere, lastebilsjåfører, en helikopterpilot og en marinbiolog. Vi er sterke sammen, ser du. Men så skal vi også være klar og opplagt til enhver tid, for vi vet aldri hva vi går til. Det er mange tusen der ute som stoler på oss. Jobben vår vil alltid være på godt og vondt. Men når vi rykker ut, er det for å hjelpe folk til å få det bedre. Vi kan ikke trylle, men vi gjør alltid så godt vi kan, sier han.

Og sannelig, på tampen av intervjuet, der dukker han opp. Selveste Bjørnis. Strekker seg etter en god ettermiddagsblund og stiller villig opp til fotografering. Han er klar til lørdagens familiearrangement ved Campus Harstad, der han skal være en av mange som skal lage gøy og action for små og store.

VIKTIG BAMSE: Brannbamsen Bjørnis er hovedpersonen når Alf Jacob Salberg lærer førskolebarn om brannsikkerhet.