Omsorgsutvalget ble onsdag orientert om den alvorlige situasjonen i pleie og omsorgssektoren, og fikk presentert «versting-tilfellene» på lista. Blant annet at en pasient som oppfylte vilkår for heldøgns plass, måtte vente i 120 døgn i eget hjem før det ble en ledig plass. I tillegg måtte en annen pasient ligge 42 døgn i korttidsplass før vedkommende fikk permanent heldøgns plass.

Omsorgsleder Kjetil Bjørkelund mer enn antydet at dobbeltrom kan bli tatt i bruk for å løse den akutte plassmangelen.

– Vi har jo tidligere drøftet tosengsrom. Bergsodden sykehjem ble i sin tid laget for to senger. Kan det gjøres noe her, spurte Bjørkelund.

Kommunalsjef Rita Johnsen opplyste at tomannsrom er ett av flere tiltak som vurderes.

– Arealet på pasientrommene på Bergsodden er stort nok, men teknisk sett er det ikke lagt til rette for to senger. Noen pasienter bor i dag i dobbeltrom, men det er ingen ideell løsning, sa Rita Johnsen.

I 2011 og 2012 ble det lagt ned et førtitalls sykehjemsplasser i Harstad. Begrunnelsen var at blant annet at eldre ikke lenger ville på sykehjem. De ville bo hjemme lengst mulig, og politikerne ble jevnlig orientert om at det i enkelte perioder sto opptil 20 sykehjemsrom tomme.

– Forsvarlige tjenester

Situasjonen bråsnudde på slutten av 2015. Behovet for flere sykehjemsplasser ble etter hvert så stort at kommunen leide to-tre plasser i Kvæfjord, og gjenåpnet en av de stengte avdelingene på Olavsgården. Åtte flere sykehjemsplasser har likevel ikke vært nok til å dekke behovet.

Rita Johnsen understreker at pasientene som står på vent får forsvarlige tjenester der de er.

Administrasjonen skal nå kartlegge og analysere utviklingen med at stadig flere får behov for heldøgns plass.

– Noen snakker om eldrebølgen, men det har ikke vært noen dramatisk økning i antall eldre fram til nå. Det er ingenting skulle tilsi at vi er i den situasjonen vi er i nå. Vi må prøve å finne ut av hva som skjer, sa Johnsen.

Administrasjonen skal bruke tiden fram til kommunestyrets møte i juni med å analyse situasjonen og finne ut hvilke tiltak som skal settes inn, sa Rita Johnsen.

4500 kroner må kommunen betale for hvert døgn en ferdigbehandlet pasient blir liggende på sykehus.

Politikerne krever strakstiltak

Frps Hanne CS Iversen krever handling som løser sykehjemskrisen raskt.

– Ifølge mine opplysninger har det lenge vært et sted mellom 15-20 pasienter på venteliste. Jeg reagerer kraftig på at administrasjonen legger opp til ny utredning, og dermed lengre ventetid. Noe må skje raskt. Kanskje bør det vurderes å gjenåpne Sama sykehjem som en midlertidig løsning inntil et nytt sykehjem står ferdig, sier Hanne CS Iversen.

Hun kommer til å stille spørsmål om saken i ett av de første

– Det er viktig å få på plass en rask løsning. At folk har vært nødt til å vente i over tre måneder i eget hjem før de får plass i sykehjem, er altfor dårlig. Nå må det vises handlekraft, sier hun.

– Nei til dobbeltrom

Administrasjonen foreslår å legge fram en sak til politisk behandling i juni.

– Altfor sent. Da vil det gå mange måneder før vi har et forsvarlig tilbud på plass. Dette handler om mennesker som ikke får det tilbudet de trenger. Det er vår plikt å skaffe dem det, sier hun.

Iversen sier nei til å plassere folk i dobbeltrom, hvis de ikke selv ønsker det.

– Nå må vi sørge for å gi hjelpetrengende et verdig tilbud, sier hun.

Fremskrittspartiet stemte mot å legge ned sykehjemsplasser i 2012.

– Vi advarte mot at vi ville havne i den situasjonen vi nå er i, sier Hanne CS Iversen.

Også Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal mener tiltak må settes inn kjapt.

– Her må vi gjøre noe både på kort og lang sikt. Jeg forventer at administrasjonen tar tak i situasjonen nå. Å ta i bruk dobbeltrom er ingen løsning på lang sikt. Kanskje må vi vurdere å gjenåpne Sama sykehjem som en midlertidig løsning. Så må vi politikere begynne å tenke på et nytt sykehjem, sier Kari-Anne Opsal.

Eldrerådets leder Ivar Østberg karakteriserer situasjonen som meget alvorlig.

– Vi har for få plasser, og vi burde absolutt hatt en beredskapsplan som gjør oss i stand til å ta imot utskrivningsklare pasienter fra sykehuset, sier Østberg.

Han er imot å legge pasienter på tomannsrom.

– Det må kun skje i nødstilfelle. Denne situasjonen må løses gjennom strakstiltak, sier Ivar Østberg.

Dobbeltrom: Leder i omsorgsutvalget, Kjetil Bjørkelund, tok opp spørsmålet om å bruke dobbeltrom. Foto: Katarzyna Swiatlon