Det er to årsaker til det som skjer i Rikard Kaarbøs gate 8: Stig Lind og Veronica Melå. Den første er huseieren som valgte å redusere leien kraftig for å få aktivitet i sentrum. Den andre er kvinnen med ideen om Made in Harstad.

Made in Harstad har siden 1. juni vært navnet på en butikk i gågata, drevet av kunstnere, forfattere, musikere og andre småskalaprodusenter.

Det skulle egentlig bare være drift i tre måneder, men så ble butikken populær. Og nå har et ekteskap med næringslivet gjort det mulig å holde åpent fram til jul.

– Alle som er med i denne butikken har jobber ved siden av, og det ble dermed vanskelig å få vaktplanen til å gå opp med seks dagers åpningstid. Derfor spurte vi eier av bygningen vi er i, Stig Lind, om Ness og Lind kunne tenke seg å være med fram til jul, og at de også er med på å ha bemanning i butikken, forteller initiativtaker til fellesskapet Made in Harstad, Veronica Melå fra Utenfor Allfarvei Forlag.

Vinn-vinn

De lokale kunstnerne har råd til å framby sine varer en butikk i gågata takket være at Stig Lind er opptatt av et levende sentrum. Han har unnlatt å kreve markedspris i leie for lokalet.

– Det verste jeg vet, er tomme lokaler i byen. I fjor hadde vi en pop-up julebutikk i nabolokalet, så for oss er det også fint å kunne promotere julelys i sentrum også i år. Dette er et vinn-vinn samarbeid, sier han, og forteller om sine erfaringer.

– Folk som kom til byen snakker veldig positivt om Made in Harstad, og folk i byen snakker positivt om den. Det samme gjør de lokale kunstnerne, sier han, tilfreds med samarbeidet.

Uvanlig

Og nå er det altså klart at det som skulle vare i tre måneder, blir til syv. Made in Harstad holder åpent fram til jul.

– Det er ganske uvanlig at kunstnere og «amatører» samarbeider på denne måten med det tradisjonelle næringslivet, sier Veronica Melå, og legger til at trenden med kortreiste produkter, håndlagde varer og en personlig touch på det man omgir seg med, gjør at mange setter pris på at Harstads egne har et vindu i sentrum.

Beate Bader er én av kunstnerne som er med i fellesskapet, som nå teller 13 produsenter, og spenner fra gjenbrukskunst, til perler, bilder, dukker, bøker, cd-plater, sølvsmykker, økologiske såper og syltetøy.

– For min del er dette en super erfaring. Jeg er ganske ny i byen og i Made in Harstad har jeg fått et fantastisk nettverk, sier hun.

Myke verdier

Etter jul stenges butikken. Gårdeieren, Lind Eiendom, skal pusse opp lokalet innvendig og utvendig etter at Ilios-festivalen har benyttet det som festivalkontor. Stig Lind er spent på hva han kan fylle lokalet med etter det.

– Et mini kulturhus hadde absolutt vært interessant, sier han. – Kanskje kan folk komme for å være der i en måned eller to, og presentere seg, sier han og legger til: – Det er forresten ikke min idé, men Veronica Melås.

– Jeg er veldig opptatt av at sentrum skal ha tilbud med «myke verdier» hvor det sosiale og nære står i sentrum, bokstavelig talt. Så det er veldig fristende å jobbe for å få til noe etter endt oppussing i gågata, sier hun.

– Men det som er helt sikkert, er at det har vært en glede å samarbeide med alle i Made in Harstad, og også med Stig Lind, sier Melå.

Les mer om sentrum:

Nordic eiendom: - Vi satser stort fordi vi har tro på Harstad sentrum

Narvesen: - Det stjeles og vi må kaste folk ut

Vakre Vene-suksess, og nå skjer det mer nytt

Stein Lind: - Det verste jeg vet er tomme lokaler

Bysenteret kan bli solgt for 100 millioner til lokal investor