I nær 20 år har Solveig Simonsen og hennes gode hjelpere ønsket velkommen til julehus i Tovik. Og til helga skjer det nok en gang.

– Da åpner Ebbestuas Husflidsutsalget i fjøset som bugner av flotte husflidsprodukter som blir den helt spesielle gaven, eller rett og slett for å pynte i eget hjem. Vakker keramikk, glassfat, tovete bilder og mye, mye mer utstilt i en ærverdig tømmerfjøs, alt sammen håndlaget av lokale kunstnere, opplyser Kurt Bjarne Simonsen, om hva som skjer på Tovik i forbindelse med åpningen av julehuset.

Husflidprodukter

– Alt som selges på Ebbestua er garantert ikke masseprodusert og garantert «made in Norway».

— En kan til og med si det er garanter nordnorsk, sier Solveig.

Hun kan fortelle at det i hovedhuset på gården er glass – og keramikkverksted i kjelleren. Der blir det aller meste i utsalget laget.

– I tillegg kommer mange gode hjelpere innom med strikk, tovede produkter, heklede duker og lyslykter og masse mer. Alt er altså produsert av lokale hobbykunstnere, sier hun.

Julekort og kaker

Solveig Simonsen har fått med seg gode hjelpere til å gjøre klart julehuset. De driver og pakker drops klar til salg når avisen stikker innom Ebbestuas julefjøs.

– Det er hektisk aktivitet for å få alt klart til dørene åpner for publikum førstkommende lørdag. Mange i distriktet har Ebbestuas julehus som fast førjulstradisjon.

— Vi har mange faste gjester som trofast besøker oss år etter år, og det er veldig koselig, det blir etter hvert mange hyggelige minner fra Ebbestua, kan Solveig fortelle.

Turine Richardsen og Sidsel Mauseth er faste medhjelpere når det skal lages julehus.

– Det blir jo ikke riktig julestemning før en får spist julegrøt og spist hjembakte julekaker til kjelkaffen i Ebbestuas fjøscafè, mener Sidsel.

De tykke tømmerstokkene på fjøsen fra 1800 – tallet, nypyntet juletre og fyr i gammelovnen i hjørnet gir en god setting for å bringe frem den ekstra gode julefølelsen.

– Så skal du ha en sniktitt på jula er det jo bare å ta turen til Tovik og Ebbestuas julehus til helga, melder Solveig Simonsen.

Fakta:

– Ebbestua ble oppført i Tovik i 1854 av Eilert Mikalsen. Tidligere hadde huset stått i Forrhamn i Kilbotn. Byggestilen er opprinnelig trønderlån, men som i revidert utgave kalles Nordlandshus

– Den gamle tømmerfjøsen på gården er som hovedhuset også flyttet hit til Tovika, og mange undrer seg om hvor tømmeret stammer fra, siden stokkene er så tykke, at vi kan garantere at du ikke har sett maken.

– Huset og fjøset er i de siste 20 årene betydelig restaurert av Solveig og Albert Simonsen. Solveig er ivrig hobbykunstner og har eget glass – og keramikkverksted i kjelleren på hovedhuset. Det meste som er til salgs i husflidsutsalg er laget på gården og er så kortreist som det går an å få det.

UTSTILLING: Utstilling på Ebbestua. Foto: Kurt Bjarne Simonsen
ÅPNER JULEHUS: Driftige damer på Ebbestua: fra venstre: Turine Richardsen, Solveig Simonsen og Sidsel Mauseth. Bilder viser pakking av drops. Foto: Kurt Bjarne Simonsen Foto: Tore Skadal