VG: – At regjeringen velger å kutte all støtte til NOAH (dyrevernsorganisasjon) gjør meg både trist og opprørt, skriver Sophie Elise Isachsen i et innlegg til sine 574.000 følgere på Instagram tirsdag ettermiddag.

Det er grunnen til at hun nå har opprettet spleiseaksjonen og selv donert 100.000 kroner til dyrevernsorganisasjonen. Isachsen har i mange år vært opptatt av dyrs rettigheter.

– Det viktigste man gjør i en posisjon med mange følgere, er å bruke den makten til noe, skriver Isachsen videre på Instagram - i håp om at mange vil bidra både med penger og til å spre budskapet.

Mistet all støtte

For budsjettåret 2022 var det budsjettert 730.000 kroner til NOAH fra regjeringen. I 2023 er det ingenting, og Isachsen har satt innsamlingsmålet nettopp til 730.000 kroner.

Fagleder Siri Martinsen i NOAH sier det er «fantastisk» å se bidrag i denne klassen. Organisasjonen har i all hovedsak flere mindre bidrag som gis over medlemskontingenten til de rundt 16.000 medlemmene.

– Det Sophie Elise har gjort er helt fantastisk. Både den generøse donasjonen, men også at hun står i bresjen for en spleis som går bra og uttalelsene hun har gitt etter at Senterpartiet valgte å stryke støtten til NOAH, sier fagleder Siri Martinsen i NOAH til VG.

– Det har bare vist at SP er det mest dyrefiendtlige partiet, slik vi sa før valget i fjor, konstaterer Martinsen videre.

TAKKNEMLIG: Siri Martinsen, fagleder i dyrvernorganisasjonen i NOAH. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Før stortingsvalget i fjor kåret nemlig NOAH Senterpartiet til å være partiet med dårligst dyrevernpolitikk.

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) avviste imidlertid at kuttet i støtten var en «takk for sist» og kalte det for en «beinhard prioritering» da regjeringen la frem statsbudsjettet for 2023 i forrige uke.

PRIORITERING:  Landbruksminister Sandra Borch (Sp) sa kuttet handlet om en beinhard prioritering. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Martinsen i NOAH var sjokkert over kuttet.

– Dette må jeg se på som en klar politisk handling – en straff for at man kjemper for dyr og naturmangfold. Det er direkte uverdig, sa hun i etterkant av at statsbudsjettet ble lagt frem.