Storbritannia har invitert flere allierte land til å bidra til «Operasjon Interflex», et britisk initiativ for å trene og utdanne ukrainske soldater, opplyser Forsvaret.

Det norske bidraget ledes av Heimevernet.

Per nå er hoveddelen av norske soldater som er på plass, fra Hærens Hurtige Reaksjonsstyrke (HRS) i Brigade Nord. Senere skal flere forsvarsgrener bidra i utdanningen, hovedsakelig personell fra Heimevernet.

I løpet av en fem uker lang treningsperiode skal ukrainske soldater få opplæring i grunnleggende soldatferdigheter. Selve treningen starter i uke 42.

– Norge vil delta med instruktører til grunnleggende soldatutdanning. Vi følger et britisk utdanningsprogram som gir de ukrainske soldatene mye kunnskap i løpet av en begrenset periode, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Slik trening utenfor Ukraina er viktig for å opprettholde det ukrainske forsvarets utholdenhet, heter det i pressemeldingen fra Forsvaret.

Opplæringen av ukrainske soldater i Storbritannia har blitt gjennomført siden juni 2022. Til nå har flere enn 5.000 ukrainske soldater fått opplæring.