STAVANGER: Harstad har vært nødt til å ta sin del av  nedbemanningen oljeselskapet. Selskapet har vært gjennom i to runder, og slanket organisasjonen med 2000.

Nå jobber det om lag 270 personer i Medkila,  mens de på det meste har vært rundt 310.

Den nye områdedirektøren, Siri Kindem, for drift nord, sier Harstad og landsdelen bare bli viktigere og viktigere for selskapet.

- Vi velger å se framover og vi tror vi har mye å se fram til. Ifølge Oljedirektoratet antas det at 3/4-del av de resterende oljeressurser, som ikke er påvist, ligger i nord. Barentshavet er veldig spennende for oss, og derfor vil vi øke innsatsen i årene framover. Det er viktig å finne ut hvor mye olje og gass som skjuler seg i Barentshavet, sier hun på oljemessa i Stavanger.

Solide leverandører

Oljebremsen har gjort at de må tenke seg om minst to ganger før de gjør beslutninger, de må tenke annerledes og se på effektive løsninger.

- Målet er at vi skal kunne bygge ut og drifte nye felt langt billigere enn vi har gjort tidligere. Målet er at vi skal drifte med overskudd over hele linja, sier hun.

Oljeselskapene har med tydelig stolthet lansert at de kan gjøre veldig mye billigere nå, enn tidligere. Hun vil ikke være med på at de har presset leverandørindustrien i kne for å kutte kostnader.

- Vi har hatt en tett dialog med dem, og vi ser på billigere løsninger sammen med dem. Det er avgjørende for oss at vi har oppegående og solide leverandører, sier Kindem.

Kindem sier at de er i en bransje som virkelig har vært gjennom store endringer, men nå ser de framover. Det gleder henne at regjeringen ønsker gjennomføring av konsekvensutredning av Lofoten/Vesterålen og Troms II.

- Jeg skal strekke meg så langt at jeg håper at det blir konsekvensutredning for området utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er viktig å finne ut hvor mye olje og gass som finnes der. Vi er avhengig av nytt areal for å kunne holde oppe en høy aktivitet i nord.

Elsker byen

Statoil har full trøkk på jobben med Johan Castbergfeltet og håper feltet skal kunne bygges ut slik at den kan være ii drift i 2022.

- Vi har allerede senket kostnadene med flere milliarder på dette feltet.

Harstad har veldig lyst på driftsorganisasjonen til Johan Sverdrup, men Kindem kan ikke si noe om akkurat det. Selv om harstadordføreren for lenge siden slo fast at organisasjonen vil havne sammen med Norne-organisasjonen, har ikke Statoil bestemt seg.

- Muligens kan vi si mer når det nærmer seg jul, sier hun.

Kindem er den tredje  områdesjefen siden Drift nord ble etablert for få år siden.

- Jeg elsker byen og vil gjerne være lenge i Harstad. Jeg har funnet meg godt til rette i Folkeparken, på Hinnsteinen og på Stien langs sjøen. Jeg har leilighet midt i sentrum og har hatt gleden av å treffe mange trivellige harstadværinger, sier hun.