Britiske Royal Marines sine fortropper er på plass i Harstad. Etter hvert kommer alle soldatene som skal drive med vinteropplæring og trening i harstadområdet. Det vil si totalt 500 soldater fra Engelske Royal Marines og 500 fra Nederlandske Royal Marines.

Kjøretøy som bandvogner og andre terrengkjøretøy kom med eget skip onsdag morgen til Stangnes, hvor de ble losset ut over dagen. Så gikk turen til Åsegarden.

Det er stor trafikk på veiene gjennom sentrum av byen denne dagen når nærmere 100 kjøretøy og 100 conteinera skal forflyttes.

De skal blant annet gjennom skidrill i løpet av tre uker. Her skal de lære å gå på ski både oppover og nedover, og ifølge sjef for Alliert Trenings Senter (ATS), Trond Thomassen, behersker de skikunsten etter disse tre ukene.

Tre måneder

I tre måneder skal soldatene være i harstadregionen og fjellene rundt for å lære overleving i harde vinterforhold, med blant annet ”Icebreaking drill” der de skal ned i et hull i islagt vann med komplett utstyr for så å ta seg opp igjen ved egen hjelp.

Kaptein Martin Page fra Royal Marines sier at for dem, er Harstad regionen et av de beste områdene å trene marinesoldater som skal beherske både sjø og land.

– For at soldatene skal lære å overleve under slike arktiske forhold skal de ligge i telt om natten og gå på ski om dagene i lange perioder av tiden de er her, sier Page.

Skitrening

I tillegg skal de bruke Solifjellet Alpinsenter for å starte den grunnleggende skitreningen, og daglig leder for alpinsentret, Knut Skarsem Granås, sier at dette betyr mye for sentret. De får inn rundt en halv millioner kroner for oppholdet til soldatene.

– Vi legger opp enkle skiløyper for nybegynnerne og litt mer bakker for de som har hatt ski på bena før, sier Granås.

I tillegg til den organiserte treningen i alpinanlegget, kjøper mange av soldatene heiskort for å kjøre på fritiden.

Sjef ATS sier at det er en liten styrke som trener i år, men det varierer fra år til år.

Han legger til at i midten av måneden vil de fleste allierte soldatene være på plass i Harstad, og det vil bli stor aktivitet på fjellene på deler av Hinnøya.