Det var rådmann Hugo Thode Hansen i Harstad som tok opp saken om marin forsøpling i Sør-Troms regionråd torsdag.

Han viste til at forsøplingsproblemet ble diskutert i januarmøtet til fylkesmannen.

– I forbindelse med nasjonal strandryddedag i mai så kan vi gjøre noe sammen eller hver for oss. Uansett så er det greit å søke sammen, og gjøre dette til et prosjekt. Det gir mer trykk om vi får til noe sammen, og er lettere å få et større beløp hvis flere søker i lag, sa Hansen.

Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) mener tiltaket passer med regionrådets ønske om å satse på å bli en «smart region».

– Vi må bli mer bevisste på klima og miljø. Hvis vi gjør dette sammen så kan det være et første skritt til å bli smart region. Tromsø er en plastfri by, så hvorfor kan ikke vi bli en plastfri region. Vi må tørre tenke høyt om dette sammen, sa Bremnes.

Bremnes foreslo for regionrådet i høst at de bør satse på å bli smart region, som kort sagt betyr å tenke bærekraftig og energivennlig i alt kommunene gjør.

Harstad-ordføreren fikk støtte fra Gratangen-ordfører Eva Ottesen (Ap) til plastforslaget.

– Jeg er enig i at vi må gjøre noe for plastforurensning. Jeg tror også det er lurt å ansvarliggjøre næringen som forsøpler på havet, og oppfordre dem til å støtte aksjonen økonomisk, sa Ottesen.

Ordfører Sigrun Prestbakmo (Sp) i Salangen mener årsakene til forsøpling må kartlegges.

– Og hvis vi tar med hva vi vil gjøre av holdningsskapende arbeid i søknaden, og finner samarbeidsløsninger med næringen, så kan det styrke en felles søknad, sa Prestbakmo.

Ordfører Bernhard Halvorsen (Sp) i Lavangen tror det er bra om kommunene i regionen gjør noe matnyttig sammen, som vises overfor innbyggerne.

– Mange spør hva det er vi egentlig gjør i regionrådet, og her vil de se et konkret resultat, sa han.

– Jeg synes vi skal være en region som fronter at vi kan være best på dette, samtykket ordfører Torbjørn Larsen (Ap) i Kvæfjord.

Daglig leder Sturla Bangstad sa at det er fornuftig å sende en søknad sammen, og ikke åtte forskjellige. Regionrådet lager forslag til søknad sammen med Harstad kommune.