– Uten en vedtatt sentrumsplan, skjer ingenting, sier utålmodige næringsdrivende.

Harstad Tidende kartla i går formiddag tomme lokaler i sentrumsområdet fra Byskillet, opp Hans Egedes gate, Strandgata, Havnegata, Gågata og Storgata. I dette sentrumsnære arealet står flere tusen kvadratmeter lokaler tomme.

Liv og røre

Bare i det gamle Sverre Pedersen-bygget er 1593 kvadratmeter lokaler, fordelt over to etasjer, ledige.

I Storgata er det etterhvert blitt liv og røre. En av de få som har stengt dørene sine her, er Antikkstua i Storgata 21. Butikkinnehaveren forteller på Facebook at butikken er på flyttefot fordi gården skal selges.

Verre er det i Hans Egedes gate – en gate opp. Det gamle Tatoo-lokalet står tomt. Hele Sverre Pedersen-bygget, med blant annet de tidligere Sfinx-lokalene er mørklagt. Et lyspunkt er det i alle fall at gata har fått én innflytter, nemlig SecuriNord.

Til salgs

I Hvedings gate står hele det gamle Telenor-bygget på gateplan ubrukt. Det samme gjelder de tidligere lokalene til Gunnar Nilsens lekebutikk i Richard Kaarbøsgt 14.

Mørkt er det også i flere bygg i Strandgata, der Alliance Optic har flyttet til Storgata mens leketøybutikken ”Stor og liten” flyttet til det gamle 50/50-lokalet midt på Torvet. Leketøysbutikken er ikke lenger i sentrum.’

Papir er det også foran vinduene til nedlagte Jernia i Havnegata. Lokalene er til salgs, kan vi lese på plakaten i vinduet.

200 leiligheter

Havnegata har de siste årene blitt fortettet med flere leilighetskomplekser. Hittil er det bygd i overkant av 200 leiligheter fordelt på Havnepromenaden, Harstad Brygge, Harstad Hamn og Perlen. I tillegg er det planlagt 100 nye leiligheter på Holstneset. Likevel har ikke den populære bydelen en eneste matbutikk. Det er flere år siden Coop Marked ble lagt ned i Havnegata. Samme skjebne led Badekarran, som drev i nabolokalet.

Mye gråpapir i vinduene er det også i Gågata. De tidligere lokalene til Skohuset er teipet igjen med gråpapir, også lokalene til Urmakeren står tomme. Mon Amis tidligere lokaler i Gågata er også lukket og låst. Og tomt er det også i de seks leilighetene som står klare til innflytting i Nobelgården. Strid om nødvendig lekeplass er årsaken til at eieren så langt ikke har fått leid ut.

MØRKT: Denne gården i Gågata har stått tom siden Skohuset flyttet over i andre lokaler i oktober i fjor. Foto: Frank R. Roksoy