Fredag til søndag arrangeres Advokatfirmaet Finn Chess International på Heggen videregående skole i Harstad.

Det er Harstad Sjakklubb som står som arrangør til det de selv kaller en av tidenes sterkeste helgeturneringer i Nord-Norge.

- Det er tredje året vi arrangerer turneringen, og det har gradvis vokst seg større. Det blir ny rekord i antall deltakere i år, sier Stein Jensen, leder i Harstad Sjakklubb.

Europamestere

Hittil er rundt 80 deltakere fra Norge, Russland, Slovenia, England, Romania, Finland, Estland og Frankrike påmeldt.

Spydspissene blir engelske Jovanka Houska og slovakiske Regina Pokerna som begge har vunnet europamesterskapet for jenter når de var 20 år. Pokorna har også vunnet europamesterskapet for jenter da hun bare var 10 år. Pokorna var med på det slovakiske damelandslaget som ble europamester i 1999, bare 17 år gammel.

- Jeg gleder meg å spille i Harstad, fordi jeg elsker Nord-Norge, sier Houska, som allerede i går var på plass i Harstad.

Hun er egentlig fra England, men bor nå i Bergen.

Stormester og nordisk veteranmester, 70-årige Heikki Westerinen fra Finland, er også påmeldt. Westerinen er fire ganger finsk mester og har deltatt på det finske olympialaget hele 17 ganger fra 1962 til 1996.

I tillegg deltar Silje Bjerke og Olga Dolzhikova, som begge spilte på første laget til Norge i OL i Tromsø.

Kvinneprofil

Turneringens profil er at flere sterke kvinnelige spillere blir invitert, nettopp for å inspirere kvinner til å satse på sjakk.

Så det er ingen tilfeldighet at blant turneringens åtte tittelholdere er seks kvinnespillere påmeldt.

- Da passer det bra at Harstads kvinnelige ordfører Marianne Bremnes holder åpningstalen og utfører hvits første trekk på toppbordet i åpningsrunden, smiler Jensen.

Brettet og brikkene til toppbordet er heller ingen tilfeldighet. Det er signert Judit Polgar fra Ungarn, som er verdens beste kvinnelige spiller.

Sjakksettet er spesielt kjøpt inn i år siden turneringens ”ånd” er å inspirere kvinnespillere.

Rekruttering

En barnesjakkturnering arrangeres samme helg som den internasjonale turneringen avvikles.

I tillegg får skoleklassene fra Kanebogen og Kila som har deltatt i sjakk i skolen, fredag før turneringen starter besøk av NRKs sjakkekspert Torsten Bae, som i fjor kommenterte Magnus Carlsens VM-kamp.

Bae skal i november gjenta suksessen og være ekspertkommentar når ny VM-kamp skal sendes på NRK.

- Mandag etter at turneringen er avsluttet får de samme skolene besøk av verdensmesterene Houska og Pokorna. Med på skolebesøket blir også den norske dame-stormesteren Olga Dolzhikova. Dermed får en større ”utnyttelse” av turneringens høyest profilerte spillere. Dette er med på å inspirere sjakk i skolen og barnesjakkarbeidet som Harstad Sjakklubb driver, sier Jensen.

Går for topp tre

Nettopp denne profilen og at Harstad Sjakklubb jobber aktivt med rekruttering av kvinner, gjør at Advokatfirmaet Finn har sagt seg villig til å sponse turneringen.

- Vi synes sjakklubben gjør en fantastisk jobb for barn og unge. Noe som øker interessen for sjakk, som jeg mener er en fullverdig idrett, sier Rune Stenstrøm fra firmaet.

Det er tredje året at de sponser turneringen.

Harstads egen Peter Flermoen skal også delta. Han kommer nylig fra VM, hvor han ble nummer 20 i 18-årsklassen.

- Dette blir gøy. Jeg går for en plass blant de tre beste, men vil gjerne vinne, sier han.