For første gang siden krigen har det blitt streik i et mellomoppgjør, og nå blir en rekke arbeidere tatt ut i streik. Her kan du se hvilke LO-bedrifter som rammes.

Blant dem som stopper all produksjon som følge av streiken, er Ringnes, som blant annet produserer flere kjente brusmerker som Pepsi Max og Solo, energidrikker og sprudlevann.

Mandag formiddag handlet Wioletta Tecza litt ekstra på grunn av streiken.

– Vi pleier å handle ukentlig, gjerne før helgen. I dag er det mandag, så jeg kjøpte litt ekstra i dag på grunn av streiken, sier Tecza til VG.

Hun kjøpte blant annet Pepsi Max.

– Det er jeg og sønnen min som drikker mest, men det er vel mest på meg ja. Hvis vi går tomme for Pepsi, går jeg over til energidrikk.

Det er lang kø utenfor Ringnes sitt utsalg på Bryn i Oslo, som er en butikk med salg til kunder med skjenkebevilling. Tom Fredrik De Ridder fra Bar Albatross på Torshov handler inn øl for en uke.

– Vi får ikke levering som planlagt denne uken. Da hjalp det å handle nå. Jeg håper at det løser seg raskt, i hvert fall innen en uke, sier De Ridder.

Marta Hrabia fra Sportsbar 33 på Grünerløkka sier det tok tre og en halv time fra hun kom til hun fikk lastet varene i bilen. Mandag distribuerer ikke Ringnes ut varer.

– Det vanlige er å få levert varene, sier Hrabia.

– Med streik må vi stanse all produksjon og utsendelse av produkter frem til streiken avsluttes, sier kommunikasjonssjef i Ringnes Nicolay Bruusgaard.

– Vil det bli tomt i hyllene allerede i uken som kommer?

– Det vil variere noe fra butikkenes lagre, men det vil relativt raskt bli utsolgt for en del produkter.

Ringnes produserer blant annet øl, flere kjente brusmerker som Pepsi Max og Solo, energidrikker og sprudlevann.

Bruusgaard sier Ringnes respekterer arbeidstagernes rett til å streike, men at en streik vil ramme Ringnes hardt.

Bryggeriene Hansa Borg, Mack og Aass er også rammet av streiken.

Hansa Borg har sendt ut varer som vil holde i omtrent to uker. Det anslår kommunikasjonssjef i Hansa Borg bryggerier Stina Kildedal-Johannessen til Dagbladet Børsen.

– Vi har øl og brus i bakhånd

Coop Norge jobbet søndag kveld med å få oversikt over konsekvensene av streiken, hva dagligvarekjeden har av varer og hva de vil eventuelt vil få.

– Hvis kundene opptrer som normalt, har vi varer en god stund fremover, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen til VG.

Han understreker at butikkene har lagre, at Coop har varelagre i distriktene og at kjeden har et stort sentrallager på Gardermoen som dekker hele landet.

– Vi har øl og brus i bakhånd. Hvor lenge det holder, vet jeg ikke ennå. Men får vi ikke forsyninger i løpet av noen uker, vil vi på et eller annet tidspunkt gå tomt.

Her er Coops lager på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Tror du kundene vil handle som normalt fra mandag morgen?

– Erfaringsmessig vet vi at når media begynner å tegne et bilde av at det kan bli tomt for noen varer, går folk mann av huse og hamstrer.

– Dere er redd for at det kan bli hamstring i butikkene?

– Erfaringsmessig er det alltid noen som kommer til å sikre seg ekstra mye. Vi er ikke naive og blir ikke overrasket om noen i morgen begynner å hamstre, men oppfordringen er å handle som normalt, sier kommunikasjonssjefen i Coop.

– Ikke hamstre

Norgesgruppen mener det er litt for tidlig å si om streiken vil få noen konsekvenser for dem.

– Det har vi ikke oversikt over enda. Det som er viktig, er at kundene handler som vanlig. Hvis alle handler om vanlig, vil det være nok varer til alle, sier pressekontakt i Norgesgruppen Stein Rømmerud.

– Man skal ikke hamstre.

Ikea rammes også av streiken. Varehuset Ikea Furuset må stenge fra i mandag av. Det samme med Oslo planleggings- og bestillingspunkt. Totalt er det cirka 600 personer som er tatt ut i streik i bedriften, opplyser pressekontakt i Ikea, Stine Odland, til VG.

Godteriprodusenten Nidar stanser all produksjon av sjokolade og godteri fra og med mandag, melder NTB. Dette kan bety at blant annet Smash, Stratos, Laban og Bamsemums vil tømmes fra hyllene.

I følge Adresseavisen går 225 av de 250 ansatte på Nidar-fabrikken i Trondheim ut i streik.

Dagbladet melder at også produksjonen til Diplom-Is rammes av streiken.

50 ansatte i Orkla Confectionery & Snacks på Kims-fabrikken tas også ut i streik. Dette fører til full stopp i produksjonen, i følge Oppland Arbeiderblad.

Det er full stans i produksjonen til Maaruds fabrikk på Disenå i Sør-Odal. Det opplyser kommunikasjonsansvarlig i Maarud, Cathrine Moksnes, til VG.

FULL STANS: Streik på Kims-fabrikken fører til stopp i produksjonen av potetgullet. Foto: Hanna Johre / VG

Flere fergestrekninger rammet

– Det er blitt tatt ut ferger langs hele norskekysten, uten å ha satt liv eller helse på spill for noen, sier Jan-Erik Lyndby, tariffansvarlig i Norsk Sjømannsforbund til VG.

Medlemmer i Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund tas også ut i streik fra mandag morgen. Dette rammer fergestrekninger og rutebåter mange steder i landet. Både ferger driftet av Norled, Fjord1 og Torghatten blir tatt ut.

RAMMES: En av fergene i strekningen Horten-Moss tas ut i streiken. Her krysser Bastø IV fjorden. Foto: Jørgen Braastad / VG

Blant annet tas en av fergene i strekningen Horten-Moss ut i streiken, opplyser Bastø Fosen på sin nettside. Strekninger blir da operert med fire ferger.

Fergestrekningene på E39 rammes også av streiken.

Ruter opplyser i en pressemelding at fergelinjene B10, B11, B20 og B21 blir rammet av streiken. B10, som går mellom Aker Brygge og Nesodden, har flere innstilte avganger, mens de tre andre rutene er innstilte.

Hos Bring tas det ut 40 ansatte i streik. Pressesjef i Posten sier til VG at streiken foreløpig ikke vil få store konsekvenser for driften.

– Men vi kan bli rammet av andre følger av streiken, blant annet stengte fergesamband.

Felleskjøpet: – Lurt å sikre seg

Hos felleskjøpet tas rundt 90 medarbeidere i 42 butikker ut i streik. Ifølge kommunikasjonssjef Veronika Skagestad, vil tolv av butikkene måtte ha avvikende åpningstid. Noen vil også bli stengt.

– Vi jobber for å sikre at bonden skal få tilgang til nødvendige driftsmidler uansett. Dette er en svært viktig tid på året og sesongen venter ikke, sier Skagestad til VG. Til NTB Oppfordrer Gard Olstad, direktør for detaljhandel i Felleskjøpet Agri, å ta nødvendige forhåndsregler.

– En eventuell utvidelse av streiken vet vi ennå ikke omfanget av, men det vil garantert bli krevende. Derfor er det lurt å sikre seg nødvendige driftsmidler umiddelbart, sier Olstad til NTB.

YS tar ut nærmere 1441 av sine medlemmer i streik fra mandag, og kan øke dette med 466 på fredag. Blant disse er 70 ansatte ved Grand Hotel i Oslo og 105 ansatte på Radisson Blu Plaza hotell i Oslo, skriver NTB.

Bankettservitør og hovedtillitsvalgt for Parat medlemmer ved Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, Dragoje Milovanovic, sier til VG at han har vært streikevakt siden klokken 06.00. – Vi som står her er godt forberedt og klare til å stå på kravene. Streikeviljen er stor og det merker vi. Det føles godt å ha så mange kollegaer som står i vester, sier Milovanovic. Han håper samtidig at det ikke blir en langvarig streik, og at partene kommer til enighet. Ifølge Milovanovic er 111 ansatte ved hotellet ute i streik.

2500 elektrikere i 20 kommuner tas også ut i streiken ifølge NTB.