Anlegget til en halv milliard skal etter planen plasseres mellom Flakstadvåg, Andøy og Grytøy i 2020.

Gunderteamet bak den integrerte oppdrettsplattformen i betong var invitert til ONS for å fortelle om hvordan de utviklet oppdrettsplattformen.

150 år til sammen

Ifølge prosjektleder i Kunnskapsparken Nord, Kristian Einem Solaas, ble presentasjon godt mottatt av flere leverandørbedrifter til oljebransjen. Det var flere aktører som fikk fortalt om sine nyvinninger, men oppdrettsfarmen var den eneste fra den tradisjonelle oppdrettsnæringen.

– Flere ser nå på hvordan man kan bruke den gode kompetansen som finnes innen olje og gass til å utvikle nye næringer. Dette er et godt eksempel. De tre gründerne som står bak har til sammen 150 år med å utvikle betongplattformer i betong, sier han.

Einem Solaas sier det var en vill idé hos gründerne som begynte å spire.

– Etter å ha vært med på det fleste betongkonstruksjonene med oljeplattformene, mente de det måtte være mulig å bruke betongkompetansen i andre næringer, sier han.

Utrustes i Harstad

Den nye oppdrettsplattformen skal tåle 12 meter høye bølger, ekstrem nedising og kollisjon med is.

– Den er tilpasset de arktiske forholdene vi har i nord, sier han.

Etter to års utvikling og forskning fikk de i 2015 med seg Gratanglaks og Kleiva fiskefarm på laget, og nå er de kommet så langt at de håper å starte produksjonen til neste år.

– Vi venter på en godkjenning fra Nærings- og fiskeridepartementet. Den håper vi kommer før jul og da starter produksjonen. Blant annet skal den utrustes ved kai i Harstad. Hvem som skal gjøre jobben er ikke avklart, sier han.

Økning

Gratanglaks og Kleiva fiskefarm mener de skal kunne produsere 60 prosent mer laks enn de i dag gjør ned dagens to oppdrettsanlegg.

– Dette kommer trolig til å revolusjonere oppdrettsnæringen, tror Einem Solaas.

Han sier det var stort å bli invitert ned til Stavanger for å presentere dette unike produktet,

– Det er utrolig morsomt for oss alle å få denne anerkjennelsen, sier han.