UP i Nord- Norge delte ut mer enn 20 prosent flere forenklede forelegg i årets seks første måneder sammenlignet med samme periode i fjor.

Også antall førerkortbeslag etter for høy fart økte fra 332 i fjor til 350 hittil i år, viser halvårsstatistikken for Utrykningspolitiet i Nordland, Troms og Finnmark.

Hele 7357 forenklede forelegg ble utskrevet i løpet av første halvår i år, mens det samme tallet for 2016 var 5993.

UP- sjef i Nord- Norge, Geir Marthinsen, uttalte ifølge avisa iTromsø at økningen ikke bekymrer, da noe av årsaken er at UP har blitt mer synlig og fått mer ressurser tilgjengelig.

Fire nye patruljer

– Som oversikten viser er det samlet sett en økning i det meste som har vært vårt fokus på veiene inneværende år sammenlignet med samme periode i 2016. Noe av økningen må tilskrives omorganiseringen av UP høsten 2016 som førte til at vi fikk tildelt fire nye patruljer med virkning fra 1. august, sier Marthinsen.

– Til tross for økning i antall fartsovertredelser og førerkortbeslag har vi ikke grunnlag for å påstå at det er en negativ utvikling med hensyn til trafikantenes adferd rundt om på veiene.

– Mange av de veifarende gir oss tilbakemeldinger på at de opplever at fartsnivået og adferden på veiene er blitt bedre – noe som igjen vil bidra til færre ulykker med hardt skadde og drepte, sier Marthinsen i et presseskriv.

Lover flere kontroller

I helgen ble en rekke bilister tatt for til dels store fartsovertredelser i Harstad-regionen. Førstebetjent Oddvar Bremseth i Utrykningspolitiet oppfordrer på det sterkeste bilistene nå i sommertrafikken mot å trå for hardt på gasspedalen.

– Vi prøver så godt vi kan å være på steder der vi vet det foregår mye villmannskjøring. Svært ofte får vi tips fra lokalbefolkningen om uvettig kjøring. Enten tipsene kommer fra Ramsund, Tovik eller Kvæfjord prøver vi å luke ut de verste fartssynderne i området. Vi slår ofte til hvor som helst og når som helst, enten det er på mindre trafikkerte veier eller de mer trafikkerte europa- og riksveiene, sier Bremseth som lover betydelig flere kontroller i tiden fremover.

– Vi får også rapporter om villmannskjøring sentrumsnært som lokalt politi tar seg av, og vil rette sterkere fokus mot, sier han.

UP sjef: Geir Marthinsen mener flere patruljer og økte ressurser er en av årsakene til at flere blir tatt i trafikken, enten det gjelder rus, høy fart eller andre alvorlige forseelser i trafikken. Foto: Ronald Johansen/iTromsø.